hvad hjælper mod mavesyre?

Mavesyre – Hvad, hvilke og hvordan i forhold til normal mavesyre

Hvad er mavesyre og hvad hjælper mod mavesyre?

Den mest almindelige lidelse i maven vi har i Skandinavien, er mavesyre. Men selv af de skandinaviske lande, er Danmark dem der lider mest af mavesyre – gør du?

Hvis du har for meget mavesyre, kan det resultere i halsbrand, sure opstød og andre gener i samme dur.

 

Mavesyre er vigtigt for vores sundhed

Mavesyren spiller hovedrollen i fordøjelsesprocessen, da den hjælper din krop med at opløse maden du indtager. Foruden fordøjelsen, så hjælper mavesyre med at bekæmpe alt det dårlige vi til tider kan få med ned, når vi spiser og drikker. Vi kan ikke undgå alle bakterier og andet ”affald”, hvorfor det er vigtigt at vi har mavesyren, som er vores sikkerhedsnet ved dette.

Når vi tager medicin, er det typisk film overtrukket tabletter og piller. Når vi indtager medicin med en fast tekstur som skal sluges hel, så har vi brug for mavesyren som kan tage hul på det øverste lag, således at selve medicinen vi har brug for, kommer ud i kroppen. Det samme gælder også når vi indtager jern, kalk, vitaminer, mineraler og B12 vitaminer, hvor mavesyren opløser disse, således det kan komme ud i kroppen og de kan passe deres rolle i vore kroppes daglige proces.

 

Symptomer og potentielle årsager

Selvom mavesyre bidrager til en masse positivt, så er er altså også nogle ulemper tilkoblet, hvis du har for meget mavesyre helt ligesom med oppustethed m.m.

De hyppigste symptomer på at have for meget mavesyre er:

 • Smerter i maven
 • Brændende følelse i maven når du er sulten
 • Du får ofte halsbrand
 • Du får en følelse af sult, selvom du lige har spist
 • Ovenstående symptomer bliver mere synlige når du spiser krydret/stærk mad

Men der kan dog være flere årsager til for meget mavesyre

 

Rygning

Rygning er noget nogle mennesker godt kan lide, da det beroliger kroppen. Når din krop bliver rolig, så slapper din lukkemuskel i spiserøret af, hvilket gør at din mavesyre har let ved at komme op i halsen og derved først give dig halsbrand, efterfulgt af sure opstød.

 

Overvægt eller en ikke-optimal kost

Jo mere du spiser, jo mere mavesyre vil der blive dannet. I Danmark, er der mange der lider af både overvægt, og at overspise, samtidig med at vi elsker syrlige madvarer.

Syrlige madvarer kan eksempelvis være:

 • Svinekød og skaldyr
 • Kaffe og sort the
 • Øl og vin
 • Mælkeprodukter

 

Stress

Stress er en kompliceret lidelse der er blevet ”populær” blandt folkefærdet med tiden. Stress påvirker dit immunforsvar negativt, da det bliver ringere. Dette betyder at dit immunforsvar ikke kan håndtere din mavesyre, så du derved vil have lettere ved at få halsbrand og sure opstød, netop på grund af ubalanceret mængde af mavesyre.

 

Smertestillende medicin

Hvis du jævnligt tager hovedpinepiller, har brug for Zyx/Strepsils, eller anden form for smertestillende medicin, så vil dette og så påvirke din mængden af mavesyre. Selvom vi førhen har rost mavesyre for at være i stand til at nedbryde de piller vi indtager så vi kan få gavn af det, har et kontinuerligt brug af smertestillende medicin en mindre konsekvens. Når du indtager smertestillende medicin, vil du ofte have en større appetit. Her giver det sig selv, at hvis du har en større appetit og spiser mere, så vil du som vi allerede har været inde på, også have mere mavesyre.

Se også: Undgå influenza med en influenza vaccine og andet forebyggelse

 

Sådan behandler du for meget mavesyre

hvad neutraliserer mavesyre? Heldigvis findes der to måder hvorpå du kan behandle for meget mavesyre. Det gælder dog kun, hvis du hyppigt oplever sure opstød og halsbrand, som er de mest naturlige konsekvenser af for meget mavesyre.

De to måder er:

 • Omlæg dine spisevaner ved en helt ny kost

Din daglige kost spiller en rigtig stor rolle. Du kan med fordel overveje om du spiser nok broccoli, tomater, løg, spinat og om du eventuelt får Himalaya salt. Disse er er basiske fødevare som du måske husker fra madpyramiden, som er rigtig gode til at sænke mængden af mavesyre.

Du kan med fordel også forsøge at have en eller to dage i ugen hvor du ikke spiser kød, overhovedet, men hvor du derimod får suppe og salat, som har et minimalt syreindhold.

Hvis du vil undgå at have for meget mavesyre, så skal du holde dig fra fastfood. Fastfood og stærk krydret mad er begge med til at give dig for meget mavesyre.

”Har du overvejet et vægttab?”

Hvis du er overvægtig, er det den typiske årsag til at du har for meget mavesyre, som derved giver dig halsbrand og sure opstød. Du kan forsøge dig med en slankekur, blot i en uges tid som et forsøg. Det kan godt være du ikke taber dig mere end 100 gram efter en uge, men det kan være du finder ud af at du de sidste 4 dage af denne uge, slet ikke har haft sure opstød eller halsbrand. Med andre ord, så kan det være at du på så kort tid opdager at din overvægt og din almindelige spise er årsagen til for meget mavesyre.

 • Benyt dig af syreneutraliserende medicin

På apoteket vil du få rigtig god vejledning til syreneutraliserende medicin. Det er en lettere måde at sænke mængden af mavesyre, hvor du dog skal lytte godt efter når de kyndige farmakonomer fortæller dig om hvor mange gange du må tage medicinen mod for meget mavesyre.

 

For meget eller for lidt mavesyre?

Det er ikke nemt at finde ud af om du har for meget mavesyre, for lidt mavesyre eller om din krop er i fuldstændig balance på dette område. Hvis du ikke læser dine symptomer og reagere på dem korrekt, hvorved du tager syreneutraliserende medicin men uden at det bliver bedre, så kan det være at du har for lidt mavesyre.

Hvis du først påbegynder at tage syreneutraliserende medicin mens du har for lidt mavesyre, så vil konsekvenserne være at både dit helbred og din fordøjelse bliver forringet.

Du kan faktisk teste dig selv for om du har for meget eller for lidt mavesyre. Alt du skal bruge her, er en skefuld æbleeddike.

Du skal blot indtage en skefuld æbleeddike og mærke efter:

 • Får du det bedre efter du har indtaget æbleeddiken, så har du for lidt mavesyre.
 • Hvis du får det værre efter du har indtage æbleeddiken, så har du for meget mavesyre.

Hvis du gerne vil undgå æbleeddiken for at se om du har for lidt eller for meget mavesyre, så kan du også indtage et enzym der hedder pepsin. Her skal du mærke efter nøjagtigt det samme, som hvis det var æbleeddike.

Se også: Hvad er aminosyrer?

 

Søg læge hvis det bliver ved

Hvis du ikke kan slippe af med din halsbrand, sure opstød på baggrund af for meget mavesyre, så bør du søge læge. Dette er med en forudsætning af at du har prøvet ovenstående råd med syreneutraliserende medicin og omlægning af kosten, da for meget mavesyre kan være i relation til en anden sygdomstilstand.

 

Kilder:

Din kommentar?