Vigtigheden af en god nats søvn for træning?

Vigtigheden af en god nats søvn for træning?

Det kan være rart at smide sig i en seng med rent sengetøj på, og bare lade sig opsluge af den bløde pude og dyne. Det sker dog, at søvnen måske ikke bliver så god, for hverdagen byder på mange ting der kan hobe sig op og er med til at ødelægge den rigtige søvn. For en god nattesøvn er nødvendigt for os alle.

Hvis du ikke kender vigtigheden af en god nats søvn og søvnens rolle i en sund livstil, så læs med her så du forstår hvor farligt underskud af søvn rent faktisk kan være for dig og din hjerne.

 

Søvn og din hjerne?

Når du sover, så får du fjernet skadelige affaldsstoffer fra hjernen. Det sker dog ikke med det lymfatiske system som resten af kroppen gør gennem dagen. Hjernen er pakket ind i cerebrospinalvæske, som suger affaldsstofferne ud og transporterer disse til dine blodbaner, men kun når du sover. Og netop dette at hjernen opbygger affaldsstoffer gennem dagen og renser ud om natten, gør, at din søvn er vigtigt for din helbred i lige så høj grad som sund kost f.eks.

 

Søvn for resten af kroppen?

Det er ikke kun din hjerne og dennes udvikling som søvn har en indvirkning på. Hvis du ikke får den gode nødvendige søvn på gennemsnitlig 7 sammenhængende timer som voksen, og en del mere ved børn, så har det indvirkning på disse ting:

  • Indlæring: Som beskrevet med søvn og din hjerne, så har for lidt søvn indflydelse på indlæring og muligheden for at opnå ny viden.
  • Immunforsvar: Hvis du ikke får tilstrækkelig søvn, nedsætter du kroppens funktion til at danne stoffer der betyder noget for dit immunforsvar.
  • Energiniveauet: Din søvn sparer på din energi under søvn ved at din kropstemperatur nedsættes. Det betyder også, at du ikke føler sult på samme måde, som hvis du er vågen fordi kroppen ikke skal bruge den sammen mængde energi. Hvis du derimod ikke får normalt søvn, kan du sætte din krops termostat ud af funktion.
  • Kroppens væv: Du genopbygger kroppens væv når du sover.
  • Blodkar: En god nattesøvn holder dine blodkar i god form til kunne strække sig sammen og udvide sig hurtigt. Hvis du misser din søvn, så kan du udvikle forkalkningssygdomme.
  • Overvægt: Din søvn har indflydelse på din vægt. Dårlig og for lidt søvn kan have indflydelse på fedme viser amerikansk forskning. Din krop reducerer mængden af stresshormonet kortisol som har indflydelse på appetitten, når du sover.
  • Sukker: Når du sover vil kroppen øge omsætningen af fedt og sukker som både har gavnlig effekt på vægten, helt ligesom det er forebyggende mod åreforkalkning eller diabetes.
  • Humør: Dit humør bliver væsentlig dårligere med søvnmangel. Du udvikler hurtigt en kortere lunte, tvær og generel nedtrykthed. 6 dage med 4 timers daglig søvn vil hurtigt udvikle en sindstilstand der kan sammenlignes med folk der lider af depression.
  • Træning: Hvis du elsker at træne eller dyrke sport, så ved du nok nok hvordan dårlig søvn giver dårligere præstationer.

Skab den gode søvn

Stress og en stressede uge med arbejde, børn og andet, kan være svært at håndterer og bearbejdet på kort tid. Her gælder det selvfølgelig om at få bearbejdet årsagen til stress. Men de rette betingelser for at opnå en god søvn er noget, som der kan klares relativt hurtigt og nemt.

Lig godt med en god ergonomisk madras, pude og dyne. Her kan en god kvalitets Auping seng som du finder ved Sengekompaniet i Herlev, være den lille ændring der forbereder din søvn en smule.

Et køligt rum er også videnskabelig bevist, at gøre det nemmere for dig at opnå en dybere søvn, især når det er kombineret med mørke. Her kan du købe et mørklægningsgardin indenfor alle typer gardiner, som kan gøre dit soveværelse helt mørkt.

Lad telefon blive liggende i køkken eller stue når du går i seng, og hold dig fra at spise og drikke et par timer inden sengetid.