Sundt hår med den rigtige kost?

Sundt hår med den rigtige kost?

Sundt hår med den rigtige kost? Alle vil gerne have et flot og sundt hår. Og helt ligesom med din hud, så afspejler håret din generelle sundhed. Hvilket du sikkert kender til, hvis du oplever problemer med f.eks. tørt hår.

Dit hår er afhængig af en sund livsstil. Hvis du er dehydreret, stresset og måske har en generel dårlig kost, så vil dit hår afspejle dette. Og selvom du ikke kan genoprette håret, så kan du pleje det ved at undgå fejl med din hårpleje.

Se også: Castor olie / ricinusolie – Hvorfor pleje til hår og hud?

Hvorfor kosten er vigtigt for det sunde hår

Du kan ikke genoprette håret, hvis det er blevet skadet af dårlig eller mangelfuld kost. Men du kan pleje det, og ikke mindst varetage de sunde vaner for den igangværende produktion af hår. Hvilket er en del af løsninger til det sunde hår på sigt.

Hvad skal du så gøre for at få styrke og glans tilbage i håret?

Du får styrken tilbage i håret ved at indtage den rigtige kost som din krop krop har brug for. Og det kan forenklet, kortes ned til at dække vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater og fedt.

Hvilken kost er rigtig for krop og sundt hår?

Du skal indtage de rigtige ting som kroppen har brug for. Og ved at være sundt indvendig, så plejer du også de ydre ting som negle, hud og selvfølgelig håret.

Hvilket madvarer er så rigtige i forhold til at få vitaminer og mineraler?

Omega-3

Du skal have Omega-3, for Omega-3 kan faktisk hjælpe med til en positiv effekt på håret, udover at det giver håret glans og undgår udtørring af håret. De gode fedtsyrer, dem kan du primært finde i fede fisk som makrel, sild, laks og sardiner, hvilket indeholder det høje indhold af omega-3 og proteiner.

Proteiner

Proteiner er nødvendige for din krops funktioner, som at hjælpe håret med at gro. Der findes rigtig mange gode protein kilder, hvor især bananer og æg jo er velkendt som de gode protein kilder. Og som du sikkert kender til fra folk der f.eks. styrketræner.

Du finder mange andre gode kilder til proteiner udover æg og bananer. Proteinholdige madvarer kan være ting som kylling, fisk, avocado, bønner, nødder, ost, frø, korn og mange andre der også gode til at booste dit protein indhold.

Jern

Jern er vigtigt for dit hår. Mineralet sikrer god næring i form af blodtilførsel til hårets follikler, så cyklusen på håret ikke forkortes. Jern kan købes i tilskud, men helt ligesom med alle andre mineraler og vitaminer, er det bedre og nemmere at spise varieret kost.

Med lav blodprocent kan du med fordel spise kylling, fisk, rødt kød, kål, broccoli eller spinat.

C-vitamin

C vitamin er vigtig til produktion af kollagen og fungerer ved at hjælpe med optagelse af jern. C-vitamin er en antioxidant til kroppens processer som især har gode kilder i broccoli, jordbær, blåbær, kiwi m.m.

A vitamin

Dit hår har brug for talgproduktion, helt ligesom huden også holdes blød. Her er vigtige kilder orange og gule grøntsager som gulerødder og græskar, der er rige på betakarotene.

E vitamin

E vitamin er med at beskytte håret bedre mod solens stråler der kan skade hårstråets keratinlag. Her er det især nødder der er rige på e vitamin m.m. som er gode at spise.

Biotin

Et vandopløselig B vitamin der hjælper til hårets glans og bekæmper tørt hår. Du finder Biotin i fuldkorn, soyamel, æggeblomme og andet, som du bør få nok af i en varieret og sund kost.

Zink og Selen

Zink og selen er også vigtig for din krop som helhed. For hårets skyld, er det med til at beskytte din hovedbund så du ikke får tør, skællende eller direkte hårtab. Mineralerne findes i gryn, nødder, æg, uforarbejdet korn og andet.

Vand

Hvis du ikke allerede drikker rigelig med vand, og her menes der rent postevand og ikke kaffe, te og andet, så kom i gang med det samme.

Kroppen er bygget på vand, og hvis du ikke får rigeligt vand indenbords, så går kroppen i dehydrerings fase. Det vil afspejle sig både indvendig og udvendig i kroppen og hjælpe til glansfuldt hår på den naturlige måde.

Der er ingen dokumenteret forskning på, hvor meget du skal drikke dagligt. Du har sikkert hørt fingerreglen om at drikke 4 glas ren postevand hver dag. Det er en godt råd som du bør følge, men dog ikke videnskabelig bevist.

Grøntsager

Med de sunde grønne grøntsager som f.eks. broccoli, så får du det høje indhold af A & C vitaminer, men med de fleste grøntsager, så får du for det meste også gode kilder til både calcium og jern.

Der findes selvfølgelig mange flere gode madvarer til at holde hele kroppen i god form, hvilket du kan læse meget mere om på Altomkost.dk her, men eftersom det er håret og dettes sundhed som vi kigger på, så er de nævnte ting noget af det mest væsentlige. Men ting som mejeriprodukter indeholder nyttige mineraler til at give den gode hårproduktion. Helt ligesom fuldkorn generelt, indeholder jern, zink og B-vitaminer der er godt for dit hår, så implementerer fuldkorn i din kost.

Hvordan hårproblemer opstår?

En usund livsstil vil påvirke kroppen og derfor også, dit hår. Her kan ting som slankekure faktisk være årsag til hårproblemer. Du finder mange forskellige slankekure som 8-timers kuren, udrensningskure og andet, hvor dit kalorieindtag måske mangler mange af de nævnte vitaminer og mineraler. Her bør du overveje kosttilskud, som dog aldrig bør en erstatning for din kost; Det hedder trods alt tilskud af en årsag.

Men mange andre ting påvirker dog også hårets sundhed. Her er vejrets påvirkninger med sol og kulde, ofte med til at skade håret. Graviditet kan påvirke håret også, stress, hormoner og selvfølgelig også stylingprodukter.

Hvis du bruger elektriske hårapparater, så bør du købe kvalitets produkter. Her kan du med fordel finde inspiration indenfor de forskellige stylere på Glattejernet, der giver dig tips til at beskytte håret og guide med gode produkter i forskellige prisklasser.

Stylere som krøllejern, hårtørrere eller glattejern bruger varme direkte på håret. Og varme beskadiger håret hvis ikke produktet er i ordentlig kvalitet, helt ligesom varmespray eller olie bør bruges som beskyttelse når du føntørrer, glatter eller krøller dit hår.

Hårshampoo, hårfarvning og andre hårprodukter kan også beskadige hårets sundhed. F.eks. vil for meget hårvask være med til at fjerne den naturlige fedt i håret. Det kan give større udtørring af håret f.eks. fra solens stråler.

Din kommentar?