Kostfibre er vigtigt, men ved du hvorfor og hvordan?

Kostfibre er vigtigt, men ved du hvorfor og hvordan?

Kostfibre er vigtigt. Men ved du hvorfor fibre er vigtige og hvordan de virker?

Kostfibre giver en lang række gode fordele for helbredet, som du ofte går glip af med slankekure der virker hurtigt ved at undlade indtagelse af f.eks. fibre.

Kostfibre er vegetabilske kulhydrater der sikrer dig et glad mave, stabilt blodsukker, god mod diverse livsstilssygdomme, giver energi, god fordøjelse og ikke mindst, en god og sund mæthed med de lange kulhydratkæder.

 

Kostfibre til fordøjelse og sundhed

Med kostfibre får du en god mæthedsfornemmelse. Og netop dette er grunden til, at du bør spise sunde morgenmadsprodukter med høj fiber indhold der holder sulten væk i længere tid.

Kostfibre er også med til at stabiliserer dit blodsukker. Det giver energi til at holde sig kørende længere uden følelse af træthed, mathed og lignende som du ofte oplever når du springer morgenmaden over.

Du finder forskellige typer fibre. Der findes de vandopløselige som findes i frugter eller grøntsager. Disse sætter en gæringsproces i gang, når de kommer omkring tyktarmen.

Du finder også vanduopløselige fibre. Disse finder du især i kornprodukter som hvedeklid og havre. Denne type kostfibre er gode til f.eks. hård mave og skabe den gode balance, da de binder væske i tyktarmen og giver maven noget at arbejde med. Det betyder dog, at vanduopløselige fibre skal kombineres med væske, for ellers får du modsatte effekt.

Udover at få den gode mæthed og fordøjelse, får du også forskellige sundheds egenskaber ved at spise nok fibre i din kost.

Kostfibre kan nemlig mindske risikoen for kræft. Et studie fra Harvard University i Boston, fandt påstand om at med en fiberrig kost i teenageårene, så mindskes risikoen for brystkræft. Studiet blev foretaget ved at undersøge 44263 kvinder. Tesen er, at man gennem ændringer i tarmflora med et højt fiberindtag, så øges udskillelsen af østrogen i mavetarmkanalen som især ved teenagere er i høj vækst – Læs om studiet på Videnskab her.

Undersøgelsen er selvfølgelig ikke konklusiv da der stadig forskes, og ingen definitiv påstand er påvist. Men dog er der ret mange pile der peger på at kostfibre er godt for helbredet, og argumenter for hvorfor du bør få rigeligt af fibre i din daglige kost.

 

Hvor mange fibre og hvilken kost?

Sundhedsstyrelsen her, tilråder at du får et daglig indtag af ca. 25 – 35 g. kostfibre. Det gør de fleste mennesker heldigvis, med mindre du vælger slankekure som udrensningskur eller Protein Kur uden kulhydrat indtagelse som Atkins kuren.

De bedste kilder til kostfibre i din daglige kost finder du i fuldkornsprodukter som rugbrød, havregryn, fuldkornspasta, bælgfrugter, frugt og grove grøntsager. Du kan også finde kostfibre i alternative kilder som solsikkekerner og forskellige frø som f.eks. chiafrø.

Hvis du ikke får nok indtag, kan du vælge at købe kosttilskud. Selvom den daglige kost burde klare det, så er det vigtigste at få nok daglige kostfibre, og her er tilskud absolut også tilrådeligt i mangel af bedre.