bag med kikærtemel

Kikærtemel – Hvad, hvorfor, tips & ideer

Hvis du gerne vil tabe dig, undgå gluten eller få mere protein gennem kosten, kan kikærtemel måske være det helt rigtige alternativ til hvedemel i bagværk og kosten.

Kikærtemel er rig på proteiner og kulhydrater, helt ligesom det ofte er 100% glutenfri. Disse og andre sundhedsfordele gør melet populært for mange, der ønsker at leve lidt sundere.

 

Hvad er kikærtemel?

Kikærten er normalt fra Mellemøsten, hvor den kaldes Garbanzobønne og dyrkes helt almindelig. Det er en lille ært fra en bælgfrugt.

Kikærter har en nøddeagtig smag og rige på proteiner. Ærterne bliver til formalede mel, som bruges i mange opskrifter til pandekager, vafler, usyrede brød, boller og meget andet mad med kikærtemel.

Kikærter er en fast ingrediens i det mellemøstlige og indiske subkontinent. Hvor vi i Danmark og den vestlige verden er begyndt at blive mere glade for brugen, især fordi kikærtemel ofte er glutenfri mel.

Se også: Kostfibre er vigtigt

 

Hvor kan man købe kikærtemel?

Hvor køber man kikærtemel? Du kan købe det hos supermarkeder som Kvickly, Meny, Bilka, Føtex, Rema, Netto, Normal, Helsekostbutikker og online.

Du finder forskellige produkter, hvor disse to produkter er populære/bestseller produkter hos de fleste butikker og forhandlere.

 

hvor kan man købe kikærtemel?

Biogan kikærtemel Ø – 1 kg

Forhandler Totalpris Læs mere
0,02 Til butik →
49,95 Til butik →
54,95 Til butik →
61,95 Til butik →

Biogan 1kg. pose til supper, kage, brød og andet, der kan være det gode alternativ til mandelmel, majsmel, havremel eller 100% glutenfri mel. Biogan produktet kan indeholde spor af soja og gluten.

Næringsindhold pr. 100 g:

  • Kulhydrater: 54 g
  • Protein: 22 g
  • Kostfibre: 14 g

hjemmelavet kikærtemel opskrift

Bauckhof kikærtemel Glutenfri Ø – 500 g

Forhandler Totalpris Læs mere
0,02 Til butik →
37,95 Til butik →
37,95 Til butik →

100% glutenfri mel med 500 gram indhold i posen. Velegnet til pandekager, brød, kage og andet lækkert og sundt.

Næringsindhold pr. 100 g:

  • Kulhydrater: 44 g
  • Kostfibre: 15,45 g
  • Protein: 19 g

 

Fordele?

Hvorfor ikke bare bruge hvedemel? Det kan du såmænd også, hvor kikærtemel dog har en sundhedsmæssige fordel, helt ligesom sorte bønner, bukkehorsnfrø, flækærter, organo olie, gurkemeje m.m.

Produktet er rig er på kulhydrater, protein og kostfibre. Det giver en bedre mæthedsfornemmelse, og gør det samtidig velegnet til boller, rugbrød, pizzabund og andet bagværk. Helt ligesom det er velegnet til alt andet der bruges hvedemel til.

Kikærter kan hjælpe med vægten, da dette mel har et højt protein indhold. I gennemsnit er indholdet 21 gram protein per 100 gram, hvilket også gør det populært til veganske retter.

Sundhedsmæssigt kan kikærtemel også hjælpe med at sænke kolesteroltallet.

Hvis du vil undgå gluten eller er allergiker, vil de fleste kikærte produkter være 100% glutenfri.

 

Hvordan laver man kikærtemel?

Du kan sagtens lave din egen mel selv, men du sparer dog ikke ret mange penge på hjemmelavet i forhold til tiden, som du bruger på det.

For at lave det selv, skal du såmænd bare blende hårde kikærter til mel. Her bør du blende 100-200 gram ad gangen, det kræver dog en kraftig køkkenmaskine, hvad end det er blender, mølle eller foodprocessor. Der vil være store efterladte stykker, som kræver at blive blendet igen.

 

Bageopskrifter?

bageopskrifter og brød med kikærtemel finder du mange af på nettet. Her kan du med fordel finde inspiration i denne video, der giver inspiration til flade brød og pandekager:

Lær hvordan du laver Socca, som er pandekager lavet på kikærter:

Find inspiration til hvordan du laver falafel vafler:

Din kommentar?