Hvad er loppefrøskaller lavet af?

Loppefrøskaller – hvad er det og hvorfor?

Hvis du har problemer med tarm og mave, eller måske ønsker en udrensningskur, så er loppefrøskaller ofte brugt til netop dette. Helt ligesom det ofte anvendes i glutenfri bagning til at binde fugten, eller bruges som drys på morgenmad.

Der er gode fordele til hvorfor du kan bruge loppefrøskaller. Og disse fordele er, hvad vi prøver at give svar på i denne lille guide.

Hvad er loppefrøskaller?

I Indien og Pakistan dyrkes planten Psyllium. På denne plante finder du frø, hvor skallerne er loppefrøskaller; Der også kaldes Psyllium-frøskaller.

Loppefrøskallerne der også er populære til heste, har et højt indhold af kostfibre og velegnet til folk med fordøjelsessystemet, hvor det gavner på den løse som hårde mave.

Skallerne bruges blandt andet i glutenfri bagning, drys til morgenmaden eller i en smoothie på en udrensningskur/vægttab.

Hvad er loppefrøskaller godt for?Biogan loppefrøskaller psyllium fint Ø (200 g)

ForhandlerTotalprisLæs mere
-0,02 Til butik →
49,95 Til butik →

Biogan pose med 200 gram indhold. Bør opbevares tørt og køligt.

Indhold pr. 100 g

  • Kostfibre: 84 g

Hvor kan man købe loppefrøskaller?

Sylliflor vanilje loppefrøskaller (250 g)

ForhandlerTotalprisLæs mere
-0,02 Til butik →
49,95 Til butik →

SylliFlor Vanilje kosttilskud er populær som drys på havegryn frem for f.eks. mysli.

Indhold pr 100 g:

  • Kostfibre: 67

Hvorfor bruge loppefrøskaller?

Loppefrøskallerne er gode på grund af sit høje indhold af fibre.

Fibre er godt for dit tarmsystem og generelle sundhed. Hvilket også er grunden til, at fødevarestyrelsen anbefaler at spise frugt, grønt og fuldkornsprodukter. Fibre er vigtige til:

  • Diarre
  • Hård mave
  • Bedre mæthedsfornemmelse
  • Sænker kolesterol
  • Hjælper til at forsinke optagelsen af andre kulhydrater

Loppefrøskallerne bliver ikke opløst men suger væske til sig, som danner en geleagtig masse. Her har skallerne den gode egenskab, at de bevæger sig lettere ufordøjet gennem systemet og til tyktarmen. Her vil de stimulerer tarmens bevægelser.

 

Evidens for virkning

Der er evidens for effekten, som beskrevet på medicin.dk:

Randomiserede placebo-kontrollerede undersøgelser har vist, at indtagelse af isolerede geldannende, ikke-fermenterbare kostfibre (loppefrø var det mest brugte i undersøgelserne) i daglige doser på 5-10 gram kan bedre symptomer og afføringsvaner hos patienter med irritabel tyktarm (4558). Der er også vist effekt på afføringskonsistens og -hyppighed ved kronisk obstipation og ved kronisk diarré (4557).

Flere randomiserede undersøgelser har vist, at geldannende kostfibre, herunder loppefrøskaller, i daglige doser på 10 gram kan nedsætte koncentrationen i blodet af total- og LDL-kolesterol med 5-10%, men har ingen virkning på HDL-kolesterol eller triglycerid. Effekten af fibrene var større hos patienter med hyperkolesterolæmi (4554) (2123). Den kolesterolnedsættende virkning er additiv til den effekt, der opnås ved behandling med statiner (4555).

Tilskud af loppefrøskaller kan bedre den glykæmiske kontrol (nedsætte fasteblodsukker, insulin og glykosyleret hæmoglobin) hos personer med type 2 diabetes mellitus (4556).

Bivirkning?

Da det er geleskabende fibre som suger vand til sig, bør skallerne altid foretages med indtagelse af væske samtidig, hvor et glas vand er det logiske og sunde valg.

Hvis du ikke indtager vand, kan du få modsatte effekt.

Kosttilskud

Du finder skallerne som almindelige men du kan også købe lokkefrøskaller kapsler på højde med fiskeolie, bukkehornsfrø, valleprotein, ginseng piller og andet der ofte findes hos Apoteket, Matas, Netto, Føtex eller måske gøre et godt tilbud online.

Husk loppefrøskaller kapsler og pulver er godkendt naturlægemiddel, hvor du også kan finde andre loppefrø naturlægemidler.

 

Til madlavningen?

Loppefrøskaller bliver ofte brugt til at binde ingredienser sammen i madlavningen. Her er loppefrø det gode alternativ i bagværk uden gluten. Her kan det skabe elastisk og sammenhængende brøddej, der kan hæve og blive luftig.

Find inspiration til broccoliboller med loppefrø i denne video:

Din kommentar?