Hvor meget vand til træning?

Hvor meget vand til træning?

Hvor meget vand til træning?

Hvis du elsker at træne med styrketræning, motion, konditræning eller sport, er det en god ide at have styr på vigtigheden af væske. Det er ligegyldigt om det er vand eller andet du indtager, så længde du får nok væske til at undgå dehydrering.

Væske er vigtigt for kroppen, og afhængig af din træning, temperatur og intensitet, kan du have brug for væske eller ej. Væskemangel kan forringe din udholdenhed og derved give dårligere resultater. Det skal dog siges, at for de fleste mennesker er det ikke et problem. Du skal bare huske at lytte til din krop og reagerer derefter.

Hvad der er op og ned på væske indtag ved fysisk træning, vil du finde svar på her.

 

Væsketab ved træning?

er det nødvendig at indtage vand under træning?

Når du f.eks. træner styrketræning en times tid, vil du som regel ikke have brug for ekstra væskeindtag. Men hvis du træner crossfit eller måske spiller fodbold, så sveder du nok en del væske ud.

Hvor meget væske du sveder ud, er ret forskellig. Intensiteten i træningen, antal svedkirtler og vejret har indflydelse på din svedmængde. Varmt vejr med høj luftfugtighed og måske meget vind, kan give et høj væsketab der har indflydelse på din fysiske præstation. Men dog ikke noget, som du ikke kan hente.

Din krop kan optage omkring 1,2 liter væske pr. time, så hvis du træner 1-2 timer og har en væsketab på 2-3 liter, kan du ikke udligne tabet med det samme. Men du henter dog hurtigt væsketabet henover dagen.

Læs også: De gode grunde til at begynde med løbetræning for dig

 

Vand og kroppen?

hvor meget vand skal du drikke?

Din krop består af en stor del vand. 45 – 70 % af din kropsmasse består af vand, alt afhængig af din bygning, alder, køn, størrelse m.m.

Rent drikkevand til træning og hverdag er derfor rent essentiel for os alle. Heldigvis har vi her i Danmark en velfungerede vandforsyning, hvor vi kan drikke direkte fra hanen, hvor Odense og Fyn bliver serviceret med vand fra Fyns Vandværks og Ledningsservice ApS, helt ligesom alle andre steder har med lokale vandværker.

Den væske som vi indtager med blandt andet rent vand fra de danske vandværker, svarer samtidig til dèt du udskiller på daglig basis. Du udskiller normalt omkring 2-3 liter væske om dagen. Det er ikke bare hvad du drikker, men også væsken fra din kost.

Væske kommer fra din kost og selvfølgelig vand, juice, kaffe og meget andet. Men også din krops energiforbrænding bidrager med væske.

Se også: Kosttilskud der øger muskelmasse og vægttab?

 

Væsketag og træning?

Ligegyldigt om du træner løb, cykling, vægte, aerobic, sport, træner på romaskinen eller anden form, betyder at din  krops stiger. Det danner meget varme der skal ud af kroppen. Omkring 75 – 80 % af energien der dannes fra den fysiske aktivitet, bliver spredt som varme i kroppen.

For at komme af med varmen og undgå at kroppen bliver overophedet, så sveder vi.

Ved fysisk krævende sport kan du opleve, at du ikke kan svede varmen ud, fordi en del af sveden vil løbe af huden uden af fordampe. Helt ligesom træning i høje temperaturer kan betyde, at du får et væsketab der er højere end kroppens optagelse væske. Det resulterer i at din ydeevne kan blive nedsat.

Det er individuelt hvor meget vi sveder ud under træning. Hvor væskeindtag er ens for os alle, nemlig omkring 1,2 liter væske pr. time.

 

Væskeindtag?

At opretholde væskebalancen inden træning og gennem dagen, er noget du skal gøre. Men lad være med at fylde maven med vand eller andet før du træner. Udover maven kan skulpe så kan det være ret irriterende, når du løber eller måske spiller fodbold.

Du kan rent faktisk drikke for meget vand, for din krop skal kunne følge med i udskillelsen af vand gennem sved og urin.

Hvis du træner vægte eller måske dans i en halv time, så er der ingen grund til at indtage vand undervejs, udover at du måske bliver tør i munden.

Hvis du træner over en time, så kan du med fordel drikke vand, hvor du selvfølgelig skal tage højde for trænings intensiteten, temperatur og din evne til at optage og udskille væske.