hvorfor udøve parkour motion?

Parkour – Hvad og hvorfor den nye sjove motion i byrummet?

Du har nok set udøvere af Parkour i diverse action film. Men Parkour er blevet en ny sjov motionsform der særlig udspringer i byrummet mange steder i Danmark og udlandet. Motionsformen hvor du springer fra punkt til punkt, bygger på fysik og mental enighed. På TV er alting meget større og vildere, hvor folk springer fra hustag til hustag m.m. men de mere komplicerer ting er dog forbeholdt de trænede udøvere.

 

Hvad er parkour?

Parkour er en forholdsvis ny træningsform, hvor det gælder om, at ved hjælp af kroppen skal du bevæge dig gennem omgivelserne i et flow. Træningsformen som du nok har set i James Bond, Mission Impossible m.m. hvor diverse udøvere og stuntmænd viser, hvordan folk løber, hopper og kaster sig mellem bygninger, rækværk, murvægge m.m. Som amatør foregår det dog noget mere sikkert. Her finder du forskellige baner, som Parkour i Aalborg ved House of Concrete, Nørresundby eller i Århus, Odense, Randers, Horsens, København m.m.

Sporten eller træningsformen som alle kan begynde på med det samme, bygger på at du ser muligheder frem for begrænsninger. Og derigennem træner du din muskelstyrke, smidighed, balance, kondition og mentale balance.

Parkour sætter ingen begrænsninger, for du kan træne stort set alle steder, hvor der er naturlige elementer til at udfordre din mentale og fysiske styrke. Her er byrummet med beton, stolper og andre bygningsværker, legepladser, sportspladser og fællespladser, et bedre sted end i naturen.

 

Hvor stammer træningsformen fra?

Parkours oprindelse er Frankrig hvor David Belle står som grundlægger. David Belle fik ideen til sportsformen fra sin far, Raymond Belle. Denne var løjtnant i Vietnamkrigen, hvor han skabte en træningsform ud fra træningssystemet ”methode naturelle” for sin gruppe, så disse blev bedre egnet til at bevæge sig effektivt gennem junglen.

David Belles far introducerede sin søn for træningssystemet og ideerne, som gav David Belle inspiration til udøvelse i byrummet, hvor han startede ud i de franske forstæder af beton. Teknikken og bevægelser blev trimmet og inspireret fra både kampsport og gymnastik. I dag er parkour blevet spredt til hele verden ved hjælp af internettet, hvor især Youtube skabte populariteten.

 

Er parkour for dig?

Hvis du har en almindelig rørig krop uden nedslidte knæ, gigt tendenser, led skader og lignede, kan du sagtens springe ud i det. For parkour handler ikke så meget om at hoppe fra tag til tag, men mere om din kropskontrol og træning af denne.

Hvis du gerne vil lære at bevæge dig mere frit, og kroppen tillader optræning af dette, er parkour absolut for dig, og godt for kroppen også. Og hvis du mangler en ny spændende træningsform der udfordrer dig både mentalt og fysisk, er træningsformen perfekt og noget du kan udfordre dig selv med for evigt.

 

Er det farligt?

Hvis du er nybegynder, og begynder at efterligne film hvor folk hopper mellem bygninger og andet mange meter oppe i luften, så er det farligt. Helt ligesom alt andet, bliver parkour kun farligt, hvis du ikke kender dine egne grænser, og at det simple princip om at handlinger har konsekvenser.

Hvis du dyrker parkour i klub, vil der være erfarne instruktører med fokus på sikkerheden. Og hvis du dyrker alene, skal du selvfølgelig holde for øje, at sikkerheden er første prioritet.