Hvad er crossfit?

Hvad er crossfit?

Crossfit er typisk noget folk enten hader eller elsker. Det er en træningsform der skiller vandene – så hvad er det for dig?

For at tage stilling til crossfit, skal du lige sætte dig ind i hvad det er, hvilket langt fra de fleste vælger at gøre. Crossfit har utrolig mange fordele når vi ser på sundheden, hvilket er et fokus flere og flere i befolkningen har øjne på.

De, der elsker crossfit, vil sige at det er den bedste og hurtigste vej til at være og blive sund.

De, der hader crossfit, vil uden tvivl påpege risikoen for skader og lægge deres fokus der.

Det ærgerlige er, at ingen af dem faktisk tager fejl. Sundhed og risikoen for skader er to vidt forskellige ting, hvorfor de ikke helt kan sammenlignes, således at vi kan danne os en konklusion. Det er både rigtigt at crossfit er en af de absolut bedste metoder at blive sund på, hvor der samtidig er større mulighed for skader.

Men … Det er muligt at dyrke crossfit uden at få skader, hvis du blot gør det ordentligt. Derfor kan det kritiske aspekt omkring crossfit godt argumenteres mod, da det afhænger af hvorvidt du udøver det korrekt.

Det er dog sværere at sige om crossfit at det ikke er sundt. Skeptikerne vil sige at det afhænger af hvor aktiv du er i crossfit, før du kan sige at det er sundt, hvilket også er korrekt. Men uanset hvor aktivt du er når du dyrker crossfit, så vil det altid være utrolig sundt for din krop.

Se også: Hvad er cardio træning?

 

Men hvad er crossfit?

Hvis du skal have en nøjagtig og kort definition af crossfit, så vil det være;

 • Konstant varierende
 • Funktionelle bevægelser
 • Høj intensitet

De funktionelle bevægelser er nogle du typisk vil kunne genkende i dagligdagen eller i fritiden. Det kan være nogle øvelser hvor du vil kunne genkende nogle muskler der bliver udfordre på samme plan som ved gymnastik, når du transportere dagligvarer fra bilen og ind til køkkenet, når du skal kæmpe dig op ad trappen. Men foruden de daglige ting, så er crossfit også genkendeligt for de der i forvejen træner på den ene eller anden måde. Det kan være at du også styrketræner, så vil du også her opleve nogle øvelser der går ind og stimulerer på samme måde – blot mere intensivt hvor der også bruges træningsudstyr som airbike, sjippetov, håndvægte, bokseudstyr, sandsække til træning m.m.

 • Cardio
 • Heavy lifts
 • Mobilitetsarbejde
 • Fleksibilitetstræning
 • Kropskontrol

 

Hvordan er en crossfit holdtræning?

En typisk holdtræning i crossfit består typisk af 4 scenarier:

 • Opvarmning
 • Styrke eller færdighed
 • ”Workout of the day” (også kendt som WOD)”
 • Afkøling eller mobilitetssession

Opvarmningen kan du i princippet se om en form for forspil til WOD. Det er nemlig meningen at du skal forberede dine led og muskler til at udføre WOD.

Styrke har ét formål, hvilket sjovt nok er at gøre dig stærkere. Dette kan dog gøres på flere forskellige måder, da du både kan træne med mange kilo og få gentagelser, men også omvendt, hvor du har mange gentagelser men med få kilo.

Færdighed har et andet formål, hvilket er at gøre dig bedre til at udføre en opgave. Typisk vil dét du laver under dette scenarie, også fremgå i WOD.

” Workout of the day/WOD”. Hvis du forestiller dig at crossfit er en ret på en restaurant, så vil WOD være hovedretten, og mere specifikt bøffen og kartoflerne i denne ret. Her vil du udøve en bestemt kombination af øvelser, som enten skal gennemføres inden for en bestemt tid, eller indtil du har været igennem et specifikt antal gentagelser.

Afkøling og mobilitetssessionen er hvor du nu skal have pulsen ned igen, men uden at den får fra maks til minus. Her laver du nogle mere rolige øvelser end du har gjort ved de andre stadier, men hvor din krop stadig skal arbejde. I mange tilfælde består det i at strække ud for musklernes skyld, men også at gøre dig mere fleksibel i leddene.

Se også: Pulstræning hvis du vil tabe dig?

 

Fordele ved crossfit

Som du allerede ved og kan regne ud, så er crossfit altså virkelig sundt for din krop. Men uanset om dit mål er at bibeholde dit fitnessniveau, eller om det er af blive lidt mere markeret, lidt større, tabe vægt, eller lære hvordan du starter ud med mere avancerede fitnessøvelser som eksempelvis:

 • Squat
 • Pull-ups
 • Dødløft (Deadlift)

… så er crossfit altså en rigtig god træningsform.

Crossfit er også godt for det mentale. Studier har vist at når en træningssession er så intens som crossfit er, så bliver der frigivet større mængder af endorfiner i hjernen, hvilket er den videnskabelige form for lykke og glæde. Med andre ord, så kan du faktisk træne dig glad ved at dyrke crossfit.