hvad er pilates?

Hvad er pilates?

Hvad er pilates? Pilates er en form for motion, hvor der er fokus på at styrke din krop. Pilates er mere specifikt en træningsform hvor du træner din core, hvilket gør dig mere egnet til fysiske udfordringer i din dagligdag og generelt set får dig til at trives bedre, ifølge videnskabelige studier.

Pilates forveksles ofte med yoga, hvilket ikke er unormalt, eftersom både pilates og yoga har fokus på kropsholdninger, balance og fleksibilitet. Hvis vi ser på pilates som værende en måde at træne på, så er pilates en af de træningsformer hvor chancen for skader er lavere end ved andre anstrengende former for motion og træning.

Pilates er ganske rigtigt en fysisk aktivitet, men her er der også fokus på sindet og hvordan du er forbundet med din krop, uden at det er spirituelt. For at udøve pilates korrekt, er det vigtigt at du er konstant er opmærksom på din vejrtrækning, samtidig med at du giver din fulde koncentration når du skal bevæge kroppen.

 

Lidt om historien

Pilates stammer oprindeligt fra en Tysker ved navn Joseph Pilates. Joseph var både tømrer og gymnast, hvor han fandt sin egen unikke træningsform der gjorde at han aldrig rigtig havde problemer med skader, selvom han beskæftigede sig med et erhverv og en hobby der ellers er velkendt for skader. Joseph fik pilates ud i verden da han lavede træningsprogrammer til dansere og soldater der var skadet i England, hvor han med stor succes fik sit budskab om at fysisk og psykisk sundhed kan hænge sammen.

I 1920’erne var Joseph så velkendt i Storbritannien på baggrund af pilates, at han immigrerede til New York i USA, hvor han startede sit eget pilates studie.

 

De sundhedsmæssige fordele ved pilates

De fleste har det med at ville vide hvad et potentielt udbytte af en aktion er, inden en handling påbegyndes. Sådan er folkefærdet i hvert fald i Danmark, hvor vi gerne skal vide hvorfor noget er en god idé. Pilates har en række af fordele som du kan opnå, hvilket vi kommer ind på her. Find mere inspiration hos Iform:

 • God kropsholdning: Pilates vil lære dig at vinde og opretholde en god kropsholdning. Øvelserne kræver at din krop altid er i overensstemmelse, hvilket specielt er gavnligt hvis du lider af smerter i lænden.
 • Tonede muskler: De øvelser der involvere pilates, gør brug af muskler du normalt ikke vil bruge i dagligdagen. Efter du har dyrket pilates nogle gange, vil du opleve at dine muskler bliver mere markeret /tonede. Dette er både godt til ældre mennesker og de der måske ikke har været gode til at bevæge hele kroppen i løbet af en dag – hvilket er langt de fleste.
 • Stærkere mavemuskler: Øvelserne i pilates udfordre din core. Dine mavemuskler vil især blive udfordret, men på en meget mere behagelig måde end hvis du tager en masse mavebøjninger, hvor du er øm i flere dage efterfølgende. Ved pilates kommer du til at bruge hele din mave og ikke kun de øverste 4 mavemuskler, hvilket giver de fleste en meget fladere mave efter de er begyndt til pilates.
 • Fleksibilitet: Jo ældre vi bliver, jo mindre fleksible bliver vi. Pilates er her med til at opretholde vores fleksibilitet og endda gøre os mere fleksible end vi nogensinde har været. Når du har dyrket pilates nogle gange og går de samme øvelser igennem, vil du på kort tid blive overrasket over hvor meget din krops fysiske barriere har rykket sig, når det kommer til fleksibilitet.
 • Forbedret balance: Her er der både tale om den balance der sørger for at vi kan gå ned ad en trappe uden at falde forover, samt den indre balance. Specielt din indre balance bliver forbedret, hvilket vil give dig et større psykisk overskud i din hverdag.
 • Stressreducerende: Når du dyrker pilates, så skal du udføre nogle øvelser som gør at du har brug for at koncentrere dig. Du bliver derfor udfordret fysisk og psykisk så meget, på en rigtig god og sund måde, at du ikke vil kunne tænke på dine hverdagsproblemer, din jobsituation, dit kærlighedsliv – her vil du kun have fokus på dig selv, her og nu.

Se også: Hvad er pulstræning?

Mange rehabiliteringsklinikker og wellnesscentre tilbyder pilates som en form for fysioterapi. Dette er opstået efter at forskning har bevidst at pilates kan være en yderst effektiv behandling til:

 • Kroniske nakke og rygsmerter
 • Folk der har fået nyt knæ eller en ny hofte
 • Sklerose
 • Skoliose (skæv ryg)
 • Fibromyalgi

 

Kan pilates hjælpe dig på vej til et vægttab?

Pilates kan være et rigtig godt supplement til dig der gerne vil ud i et vægttab. Dog kan pilates ikke alene stå som dét der gør at dit vægttab går hurtigt, da guleroden ved pilates i denne forbindelse er en anden.

Pilates giver dig som sagt en større styrke, et stærkere psyke, en indre ro og en god inde- og ydre balance.

Alt dette er noget du vil skulle arbejde med under et vægttab, for at det lykkes, hvor du her samler alle de vigtige punkter i én træning – pilates!

Derfor skal du se pilates som værende et boost til et vægttab. Pilates er dét der giver dig overskud i din dagligdag, som er der hvor de fleste hopper fra når de skal forsøge sig med et vægttab, da energien simpelthen ikke er der.