fakta og myter om Omega-3 fiskeolie

Fakta og myter om Omega-3 fiskeolie du bør kende

Fiskeolie er noget som du bør og skal have, for det er sundt! Den sætning har de fleste nok hørt gennem opdragelsen, men er det nu også sandt?

Her finder du fakta og myter om Omega-3 fiskeolie serveret på en kort og præcis måde, så du forstår om det skal være fra fisk, være flydende olie eller om de gængse kapsler er gode nok som kosttilskud i dagligdagen.

 

Hvorfor fiskeolie?

Din krop producerer ikke selv Omega-3 fedtsyrer og derfor bliver du nødt til at få tilskud af fiskeolie gennem kosten.

Docosahexaenoic (DHA) og Eicosapentaneoic (EPA) er de to vigtigste Omega-3 fedtsyrer.

Grunden til at du skal have Omega-3 fedtsyrer er, at de er vigtige for din vækst, udvikling, hjernens funktion og styring af inflammation i kroppen.

Nyere forskning påviser dog, at tilskud i form af omega-3 fedtsyrer ikke har nogen mærkbar effekt ved hjerte-kar-sygdomme, hvor det tilrådes at spise den varieret kost i stedet. Dog har tilskuddet gavnlig virkning ved de andre nævnte ting.

 

Omega-3 fedtsyrer fra hvilke kilder?

De to vigtige Omega-3 fedtsyrer findes i de fede fisk som makrel, sardiner og laks. Og at fisk er har et højt indhold, er årsagen til, at du altid er blevet fortalt om vigtigheden af at spise fede fisk.

Du kan dog også finde et højt indhold af Alpha-Linolenic syrer, der kan omdannes til EHA og DHA, i plantebaseret kilder som hørfrø, græskarkerner, valnødder, avocado m.m.

 

Hvordan får du nok Omega-3 i hverdagen?

For at få nok Omega-3 gennem kosten, skal du faktisk spise fisk 2-3 gange om ugen. Og det er nok de færreste af os der får dette, hvilket kan betyde, at du ligger i farezonen for at få for lidt Omega-3.

Du kan også som nævnt, få Omega-3 gennem den kortkædede form hvor kroppen omdanner dem til langkædede fedtsyrer. Men problemet er, at du skal spise ti gange så meget fra de plantebaserede Omega-3 som fra fisk.

Tilskud til kosten kan faktisk nemt klares med f.eks. levertran. Her indeholder en spiseskefuld omkring 1.2 gram, hvilket er det samme som f.eks. 100 gram laks. Dog skal du huske på, at levertran og andre fiskeolier også indeholder andre vitaminer som A, D og E vitamin, og disse skal man ikke få for meget af; Kan man få for meget D vitamin?

 

Er kapsler som kosttilskud godt?

Kapsler er helt lige så gode som flydende fiskeolie alt afhængig af indholdsmængden selvfølgelig, for kosttilskud er forskellige fra mærke til mærke. Dog skal der nævnes, at du med kapsler skal indtage 2 til 4 for at dække dit daglige indtag. Og fiskeolie piller er ikke helt billig i forhold til f.eks. levertran.

Hvis du ikke spiser nok fisk på ugentlig plan, og du ikke kan klare smagen af det flydende olie som f.eks. Levertran, kan fiskeolie piller være et godt alternativ – Ved Med24 her finder du det store udvalg.

 

Kilder:

No Responses

Din kommentar?