hvad er aminosyrer?

Hvad er aminosyrer?

Hvis du blot har interesseret dig en smule for fitness, styrketræning, crossfit eller hvis du blot følger nogle der er interesseret i det på de sociale medier, så er du med garanti stødt på ordet ”aminosyrer” før.

Aminosyrer er et kosttilskud som kan bruges til rigtig mange ting og i rigtig mange forskellige fysisk krævende aktiviteter, selvom det mest er ved ren styrketræning at vi vil støde på det.

Aminosyrer er en del af fundamentet i proteiner og muskelvæv. I kroppen er aminosyrer tilknyttet:

  • Enhver fysisk aktivitet
  • Restitution
  • Fedttab
  • Muskel- og styrke forøgelse
  • Hjernefunktion
  • Humør

Derfor er det ikke underligt at aminosyrer er et ord vi har gjort os genkendelige med i dagens Danmark, da rigtig mange i nationen har fået blod på tanden når det kommer til fitness i større eller mindre grad.

 

De to typer af aminosyrer

Når der er tale om aminosyrer så er der tale om to forskellig slags, som vi vil give et overblik over her:

Ikke-essentielle aminosyrerEssentielle aminosyrer
TyrosinHistidin
SerinIsoleucin
ProlinLeucin
GlutaminLysin
GlycinMethionin
GlutamatPhenylalanin
CysteinTryptophan
AspartatValin
AsparaginThreonin
Arginin
Alanin

 

Selv de største sportsudøvere vil ikke kunne fortælle dig bare halvdelen af navnene på de mange forskellige aminosyrer, så det skal du ikke være ked af at du nok ikke kan huske efter denne artikel – men hvis du kan, er det selvfølgelig ret sejt.

Pointen med ovenstående er at du ved at der fine to forskellige slags aminosyrer:

  • De ikke-essentielle aminosyrer
  • De essentielle aminosyrer

Se også: Hvad er cardio træning?

 

Hvad er aminosyrer?

Du ved allerede nu at der findes to forskellige typer af aminosyrer og et hav af forskellige slags. Du ved også at aminosyrer er tilkoblet adskillelige funktioner i vores kroppe som vi bruger hver eneste dag. Men dét aminosyrer i virkeligheden er, er en byggesten af protein. Proteiner ved du formentlig allerede noget om, hvor aminosyrer kort sagt kan beskrives som værende protein.

Protein består af en række af ovenstående aminosyrer.

Som så meget andet i verden, så bliver aminosyrer også klassificeret og sættes i båse. Det er her hvor der skelnes mellem essentielle og ikke-essentielle aminosyrer, hvor de essentielle aminosyrer er dem vi bør have mest fokus i vores dagligdag. Det er nemlig aminosyrer som kroppen ikke selv kan lave ud fra en syntese, hvilket modsat ikke-essentielle aminosyrer, netop er noget kroppen selv kan udvinde (skabe via en syntese).

Du ved også at der er et højt proteinindhold i kylling, og efter du er nået hertil i artiklen, ved du også at dette betyder at der er aminosyrer i kyllingen (da proteiner er adskillelige aminosyrer koblet sammen). Her tænker du, såvel som jeg og de fleste andre, ikke over hvad det er for nogle aminosyrer der indtages fra kyllingen.

 

Det ultimative kosttilskud til muskelvækst

Der er intet ulovligt over aminosyrer, eftersom det du indtager er 100% naturligt. Aminosyrer kan købes i større supermarkeder, et hav af hjemmesider, i fitnesscentre og rigtig mange andre steder som ikke nødvendigvis har noget med fitness, motion og sundhed at gøre.

Så fik vi slået det fast!

Den helt korte forklaring på hvorfor aminosyrer er godt for dig der gerne vil vækste dine muskler er at muskler opbygges af protein, protein er opbygget af aminosyrer.

Muskel = protein = aminosyrer.

Hvis du i forvejen tager proteinpulver eller har et andet direkte tilskud af proteiner, kan du forsøge at læse dig frem til hvad det i virkeligheden består af. Her vil du med garanti støde på nogle af de mange slags aminosyrer som vi kom ind på i tabellen længere oppe i artiklen, som muligvis vil kunne give dig en ahaoplevelse.

Din kommentar?