Undgå influenza med en influenza vaccine

Undgå influenza med en influenza vaccine og andet forebyggelse

Du kender til det, den begyndende følelse af sygdom i form af influenza der lige så stiller sniger sig ind. Ikke at sammenligne med forkølelse som ikke er influenza. For influenza er lig med muskelsmerter, feber, hovedpine og flere andre symptomer af den mere irriterende slags der gradvis bygges op og kan gøre dig syg i 1-2 ugers tid.

Influenza er en irriterende sygdom der rammer 20% af os i Danmark og kan give mange sygedage fra arbejdet eller skolen. Derfor prøver de fleste af os forskellige måder at blive rask på. Alle de mange forskellige husmands råd er ofte bygget på uvidenhed fra ældre tid. Men der findes dog heldigvis forskellige måder at forebygge eller blive rask på.

Influenza vaccine & vaccination

Undgå influenza med en influenza vaccine som er den oplagte måde. Succesraten for vaccinen er omkring 60-90% der dog er afhængig af dit helbred og alder – Vaccinen hjælper ikke mod forkølelse.

Influenza vaccine og vaccination kan du få ved Århus Stjerne Apotek i Århus/Århus N (eller et lignede apotek i din region). Det er hurtigt og nemt at blive vaccineret. Og den giver dig en stor sandsynlig for, at du kan gå gennem vinteren uden at blive ramt af virussen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du bliver vaccineret hvis du er over 65 år, gravid i 2 eller 3 semester, er overvægtig eller har kronisk sygdom.

Immunforsvaret

Et stærkt immunforsvar er nødvendigt hvis du vil undgå at skrante og få sygdomme. Her er ting som motion og træning med til at styrke forsvaret og øge blodomløbet. Hård træning kan dog svække dit immunforsvar i et kort tidsrum.

Rygning er en anden ting der svækker immunforsvaret. Her vil et rygestop være med hjælpe dit immunforsvar og samtidig undgår du at dine slimhinder i næsen bliver mere sårbare.

Din søvn hænger også sammen med immunforsvaret. Så husk at få rigelig søvn hvilket også gælder, hvis du allerede er blevet smittet med influenza.

Hygiejne

Hvis du har fået influenza, så vil det ikke hjælpe alverden at vaske hænder. Men du bør dog vaske dine hænder ofte, for netop hænderne er med at smitte andre også. Her helt ligesom du kan forebygge mod influenza, ved at vaske dine hænder så risikoen for smitte nedsættes. Her gælder det om at vaske hænderne med sæbe eller satse på håndsprit.

Smitte overføres via blandt andet hænderne der er rene bakteriebomber. Her gælder det om at undgå for meget ansigtsberøring. Den hyppigste grund til at du får influenza eller forkølelse er netop virus der overføres fra hænderne.

Undgå stress

Et sundt helbred med et velfungerede immunforsvar er optimal. Som beskrevet, er motion en rigtig god ting til netop at styrke immunforsvaret. Her er stress det stik modsatte. Stress der er blevet en almindelig livsstilssygdom, er med til at gøre dig til et let offer for virus.

Rigtig kost, vitaminer & mineraler

Uden der skal gå for meget sundhedsguru i det, så er rigtig kost og de nødvendige mineraler og vitaminer vigtige. Ikke kun som forebyggelse mod influenza og forkølelse, men generelt for din sundhed.

D-vitamin får de fleste af os alt for lidt af gennem vinterhalvåret. Hvis du er en af dem, vil kosttilskud ofte være en god ide. Helt ligesom andre nødvendige mineraler og vitaminer som din krop måske er i underskud af.

Zink og proteiner som du blandt andet finder i kød, er med til at lave de hormoner og immunceller der styrker kroppens forsvar.

Næsespray

Dine slimhinder bliver ofte mere modtagelige overfor virus gennem de kolde og tørre vintermåneder. Her kan du med fordel holde næsen fugtig med næsespray(ikke den type næsespray mod stoppet næse).