oppustethed efter måltid?

Oppustethed – Hvad og hvordan med oppusted mave, underliv m.m?

Vi har alle sammen haft oppustethed. Det er her hvor vi har en træng til enten at sive en lille vind ud bagfra eller en dybere en forfra.

Og ja, vi taler om at prutte og bøvse, som er ganske naturligt ved oppustethed. Ofte kommer det på de mest upassende tidspunkter, hvor vi enten er til et socialt arrangement, hvor der er helt stille da vi alle skal lytte efter en person der taler på en scene.

Det kan også være på vores første date med en fyr eller en pige, hvor vi kan føle en oppustethed. Du har muligvis hørt før at det faktisk ikke er sundt at tilbageholde en prut eller en bøvs, da det er en naturlig procedure som kroppen bearbejder. Men det er nu lidt pinligt alligevel.

Ved du også hvorfor det ikke er sundt at holde en prut eller en bøvs inde?

Såfremt du oplever oppustethed og holder din træng til at komme af med luften inde, på den ene eller anden måde, så kan du risikere at få ballonmave. En ballonmave gør at din mave bliver mere synlig. Alt den luft du ikke kommer af med ved oppustethed, ophober sig i mavesækken, som gør at du pludselig godt kan ligne en der vejer lidt mere end du ellers gør.

 

Har du hørt om de obligatoriske ”kærestekilo”?

Når vi lige har fået en kæreste, hvor vi endnu ikke har vist os fra vores mest pinlige og naturlige sider endnu, så at sige, så kan det godt se ud til at du har taget på kort tid efter du har fået dig en kæreste.

Begrebet ”kærestekilo” kommer af to årsager, hvor den ene faktisk skyldes oppustethed. Når vi har fået en kæreste, så bruger vi helst så meget tid med den person som muligt, hvilket også resultere i en masse god mad, som ikke altid er lige sundt, hvilket ofte forsager oppustethed.

Den anden årsag til kærestekiloene er, at vi med tiden bliver lidt mere dovne. Vi finder ud af at vi ikke behøver et fitnesscenter for at holde på vores nuværende bedre halvdel, hvorfor vi naturligt tager lidt på, selvom vi er blevet gode til at dele kropslige gasser med hinanden.

 

Populære håndkøbsprodukter mod oppustet/opsvulmet mave

I Say: Oppustet & IBS

Urtegaarden Aromaterapi A12

Pure Biotic kvinde

 

Du skal ud med luften mindst 10 gange i døgnet

Vi mennesker prutter og bøvser faktisk mere end vi muligvis tror. Men hvis vi kunne holde tal på alle prutter og bøvser, så havde vi nok brug for at ”komme lidt ud”. Vi får alle sammen oppustethed på et tidspunkt, hvilket gør at vi mennesker gennemsnitligt har brug for at lukke ca. 14 prutter ud i døgnet. Hvis du har problemer med oppustethed og ikke føler du kan komme af med luften, så kan det resultere i at du får mavesmerter, eftersom lufte ophober sig i mavesækken, som vi nævnte før.

 

Årsag til oppustethed

Oppustethed er som du nok ved, en masse luft vi har fået ned i maven. Dette kommer af at vi indtager en del luft, når vi både spiser og til tider når vi også drikker.  Derudover kan oppustethed også komme af menstruation, medicin, når du tygger tyggegummi, drikker med sugerør, er nervøs og når du taler med mad i munden.

De fleste af os kan godt sætte flueben i mindst 3 af disse, hvilket ikke gør det så underligt at vi til tider lider af oppustethed.

 

Symptomer på oppustethed og ballonmave 

Hvis du lider af oppustethed og ballonmave, vil symptomerne foruden en udspilet mave, være at du ufrivilligt bøvser og prutter. Du kan også smerter ved at trække vejret, hvor smerterne vil være at mærke i maven. Disse smerter kan godt være af sådan en størrelse, at det føles meget alvorligt. Derfor er det vigtigt at hvis du lider af oppustethed at slå koldt vand i blodet hvis du føler disse smerter.

 

Vejledning og de gode råd

Dit lokale apotek består af farmaceuter og farmakonomer som alle er kyndige mennesker, som er uddannet i at rådgive omkring behandling af almindelige smerter og ”sygdomme”, selvom oppustethed faktisk ikke er en sygdom. Farmakonomen på apoteket vil kunne fortælle dig hvad du har brug for, for at få din oppustethed til at forsvinde og dine smerter bliver lindret.

Den største grund til at du med fordel kan gå ned til dit apotek og få vejledning og rådgivning er, at alle er forskellige. Det kan godt være at din nabo også lider af oppustethed, men i skal ikke nødvendigvis have den samme behandling og den samme medicin.

Hvis du gerne vil undgå oppustethed, kan du følge disse råd:

  • Dyrk motion
  • Prut når du trænger til det
  • Undgå tyggegummi, specielt hvis du skal til en forsamling eller et møde hvor du helst ikke vil slå en vind
  • Tal ikke med mad i munden – det er desuden også uhøfligt og ucharmerende
  • Spis med lukket mund, som faktisk også er uhøfligt og ucharmerende

Husk nu!

At oppustethed er helt normalt. Det er ikke noget vi mennesker kan undgå 100%, da det er vores natur. Oppustethed handler i virkeligheden om en barriere der skal nedbrydes, om hvorvidt noget er pinligt eller ej.

Nu ved du i hvert fald hvad du så vidt muligt skal undgå, såfremt du ikke vil lide af oppustethed i pinlige situationer.

Din kommentar?