4 tips til en sundere arbejdsplads

4 tips til en sundere arbejdsplads der kan virke for dig/jer

Der er flere ting der kan definere en sundere arbejdsplads end den arbejdsplads du muligvis har dig nu. Uanset hvad så ser vi på sådan noget som en frugtordning, kantine og måske et fitnessrum, som vil kunne give en sundere arbejdsplads.

Men der er faktisk flere ting der kan gøres, for at få en sundere arbejdsplads, hvilket vi skal se nærmere på her.

Sundhed er blevet noget vi danskere virkelig er begyndt at tage til sig. Det kan være vi har set på amerikanerne og tænkt, at sådan skal vi ikke se ud. I USA er der nemlig utrolig mange der er overvægtige. Faktisk så overvægtige at det er decideret sundhedsskadeligt. En derovre går de nemlig heller ikke meget op i en sund arbejdsplads, så når de ikke har en sund livsstil uden for deres arbejdsplads, så er knækker filmen helt for dem.

Men nok om dem og nu til os!

 

Organisering og planlægning

Du kan blive udmattet af matematik, gåder – ja, bare hjernevridere generelt. Det samme sker på din arbejdsplads. Nogle dage kan du være mere bombet end andre, selvom du måske har bevæget dig lige så meget som alle andre. Her er det ofte at vi tænker på om hvorvidt vi har fået nok søvn eller mad, men i virkeligheden kan det være dårlig planlægning der gør os trætte.

Du kan være med til at skabe en god arbejdsplads, ved at planlægge dine opgaver, eller hvilke opgaver du skal lave hvornår, i løbet af ugen. På denne måde ved du hvad du går ind til, du ved hvad du skal lave og hvornår du skal lave det du mindst gider. Du er altså mentalt forberedt, hvilket giver dig et overskud og bidrager til en god arbejdsplads.

Men hvordan bliver din arbejdsplads sundere ved at du planlægger og organisere, tænker du sikkert.

Du mindsker risikoen for stress, og det er her hvor den ”sundere” del kommer ind i spillet.

 

Afdækning af behov

Der findes en anerkendt model (eller teori, om du vil), der hedder Maslows behovspyramide. Denne ”pyramide” fortæller alle de behov, et menneske har.

Hvis en arbejdsplads kan bidrage til flere af disse behov der er på pyramiden, jo bedre en arbejdsplads er det.

Det første stadie i pyramiden er det vigtigste, nemlig det fysiske behov. En god arbejdsplads sørger for at du har mulighed for mad og drikke, at du kan komme på toilettet – og alt det, som du ikke selv er herre over. Her kommer et motionsrum også ind i billedet.

En sundere arbejdsplads er en arbejdsplads der specielt bidrager til de fysiske behov, men med sundhed i baghovedet. Derfor er det en frugtordninger og ikke fyraftenssnolder.

 

Tryghed

Nu har vi allerede været inde over det fysiske behov, som typisk er det eneste behov som der bliver taget hensyn til, også i privaten.

Nu skal vi snakke lidt om det næste behov, som er trygheden. Vi har også været lidt inde over, at hvis en arbejdsplads skal være sund, skal den også være god for dig psykisk. Derfor er det vigtigt at du føler at din arbejdsplads giver dig trygge rammer.

Det er eksempelvis ikke for alle og enhver, at stå bag diske på en tankstation i nattetimerne, da det for nogen slet ikke er trygt nok, hvor sådan en arbejdsplads bare ikke vil være god eller sund for dem.

En arbejdsplads sundere alt efter hvor trygge medarbejderne er.

De sidste behov i pyramiden, gør vi ikke så meget i. Det eneste andet behov der kan være en del af en sundere arbejdsplads, er Det sociale behov. Dette behov går ud på at der bliver arrangeret firmafester. Dette kan være en jule-/påskefrokost og lignende.

 

Køb en skridttæller

En skridttæller er et stærkt undervurderet redskab der virkelig kan give dig et sundere liv, som ikke bare er på din arbejdsplads. Du har sikkert hørt, at hvis du gerne vil være sund, så skal du op og runde 10.000 skridt om dagen.

Det kan lyde af meget og du vil i den grad ikke nå de skridt, medmindre du tager en stor del af dem på dit arbejde. Så medmindre du i forvejen går meget på din arbejdsplads, så vil denne skridttæller virkelig gøre underværker for dig.

En skridttæller vil også potentielt kunne få dig til at gå lidt hurtigere når du skal fra A til B. For når du ser hvor mange skridt du tager, så kan det være at du hurtigt bare skal have den lille gåtur overstået hen til kaffemaskinen, så du kan nå ned til din kollega i den anden ende og spørge hende om nogle ting.

 

Dét kan du selv gøre

Nu har vi været inde på nogle behov, og hvad en virksomhed kan gøre for at du får en så god arbejdsplads som overhovedet muligt. Men selvfølgelig er der også en del du selv kan gøre, for at få en sundere arbejdsplads.

Frugt er vigtigt. Så hvis ikke du får frugt eller har mulighed for det på dit arbejde, så bør du selv købe det. Køb gerne frugt til en hel uge, som du kan tage med på din arbejdsplads. Det samme gælder for den sags skyld også en madpakke, hvis ikke der er en kantineordning.

Det er langt fra alle arbejdspladser der har en kantine, hvilket betyder at du måske selv og mange af dine kollegaer, bruger en del af deres spisepause på at hente mad i en butik. Hvis du selv sørger for at tage sund mad med på din arbejdsplads, så får du mere tid til at slappe af i din spisepause og du sørger samtidig for at din arbejdsplads bliver sundere – for dig.

Sørg også for at drikke nok vand på din arbejdsplads. Det kan godt være i har en kaffemaskine og den er bare rigtig god, men vand er dét din krop har brug for, mere end alt andet. Derfor skal du sørge for at drikke nok vand, hvilket i allerhøjeste grad er med til at gøre din arbejdsplads sundere.