Sorte bønner

Sorte bønner er meget anvendt i Sydamerika og Spanien, hvor de bruges i supper, gryderetter, mos, kage eller salater. Og de små, glatte bønner har et højt indhold af fibre, protein og indeholder magnesium, fosfor, jern, zink, folat, K-vitamin og selen.

I denne guide finder du svar på anvendelse, tilberedning, opbevaring og hvor du kan købe sorte bønner.

Hvad er sorte bønner?

Bønner kommer i forskellige former, hvor den sorte bønne er lille og glat. Bønnen indeholder ca. 21 gram protein pr. 100 gram, hvilket gør den velegnet som protein alternativ til kød(Se alt om proteiner). Hvilket også er grunden til, at sorte bønner er populær blandt veganere og vegetarer.

Bønnerne er fedtfattige, og har en høj indhold af kostfibre. Helt ligesom du får andre fordele i form af vitaminer og mineraler.

Du kan købe tørre og våde bønner. Her er forskellen, at bønnerne på dåse ofte er blødgjorte og kogte, så de kan bruges med det samme. Hvor de våde bønner skal blødgøres i mange timer og så koges, for ellers kan du blive syg ved indtagelse.

Hvor kan man købe sorte bønner på dåse?

Urtekram sorte bønner dåse (400 g)

ForhandlerTotalprisLæs mere
13,50 Til butik →
13,50 Til butik →
14,95 Til butik →

Urtekram sorte bønner på dåse med indhold på 400 g. Bønnerne er klar til brug fra dåse, så du slipper for at blødgøre og koge bønnerne, så du kan bage brownies eller måske en glutenfri chokoladekage med bønner som alternativ til hvedemel eller kikærtemel.

Urtekram dåse er tilsat lidt havsalt.

Næringsindhold pr. 100 g:

  • Kostfibre: 6,5 g
  • Protein: 4,9 g
  • Kulhydrat: 12,4

brug opskrifter med sorte bønner

Biogan sorte bønner (1 kg)

ForhandlerTotalprisLæs mere
-0,02 Til butik →
38,95 Til butik →
40,95 Til butik →

Sorte bønner med 1 kg indhold. Bønnerne skal sættes i blød i minimum 10-12 timer, og koges i rent vand omkring 30-60 minutter. Du kan blive syg, hvis du ikke husker at blødgøre og koge bønnerne inden brug i salat eller som bønnemos i tortillas.

Næringsindhold pr 100 g:

  • Kostfibre: 24 g
  • Protein: 22 g
  • Kulhydrat: 36 g

Vitaminer & mineraler

De sorte bønner er fedtfattige og har et højt indhold af kulhydrater, proteiner og kostfibre. Men du får også fordele med indhold af vitaminer og mineraler. Mere præcist indeholder bønnerne dette:

  • Folat
  • Fosfor
  • Jern
  • K-vitamin
  • Kalium
  • Magnesium
  • Selen
  • Zink

Se også: Alt om gurkemeje

Tilberedning

De tørre bønner skal blødgøres i mindst 10-12 timer, så du suger vand ind. Her menes det også, at de udtrækker lektiner giftstoffer, som dybest set kun kan fjernes ved kogetiden.

Blødgøring:

  • Sæt bønnerne til at trække i en skål vand 10-12 timer.

Kogetid:

  • Efter blødgøringen, skal du koge bønnerne i mindst 30-60 minutter.

Se denne video der viser hvordan du koger bønner  på den rigtige måde:

 

Opbevaring

Bønnerne skal blødgøres og koges inden de bruges. De skal opbevares i lufttæt pose eller beholder i køleskabet væk fra direkte sollys.

På køl, kan bønnerne kan holde sig i ca. 4 dage.

Hvis du fryser dem ned, kan bønnerne holde sig i 6 måneder.

Retter og opskrifter med sorte bønner?

Du kan lave mange forskellige retter og kager med bønner. Hvad end du vil lave lagkage, spaghetti eller måske cæsarsalat, kan bønnerne bruges sammen med.

Find mere inspiration hos Arla, hvor du finder mange forskellige opskrifter.

Se denne video med inspiration til glutenfri chokolademuffins med bønner :

Tortilla kurv med mexicansk kylling, grønt og bønner:

Sunde brownies med bønner:

Sunde romkugler med sorte bønner:

Din kommentar?