Hvad er fascia/bindevæv?

Hvad er Fascia? Få det nemme & hurtige svar her

Ved du hvad fascia det er? Fascia er en definition på rigtig meget væv i din krop, som er over det hele. Du har måske hørt om ordet bindevæv før, hvilket faktisk er det samme – fascia er bindevæv.

Fascia er en del af den menneskelige krop, men selvom vi har flere tusinder af år bag os i historien, så er det først nu vores forskning omkring fascia giver os noget vi kan bruge til noget.

Sjældent har vi brugt tid og energi på at passe, pleje eller tage hensyn til vore kroppes fascia, hvilket vi nu har fundet ud af at det kan gøre gavn.

 

Behandling og træning

Fysioterapeuter, læger, massører og folk der arbejder i lignende fag, ved godt hvad fascia er og hvordan det skal behandles. Det er nemlig ingen hemmelighed at fascia altid har været en form for nøgle, når vi har skulle behandle ømme muskler. I dag, efter flere års forskning, er pleje af vores fascia blevet en del af vores træning.

Vi mennesker er nemlig blevet meget aktive. Vi sørger for at udfordre vores kroppe, hvilken helt naturligt udfordre vores fascia. Specielt hvis du styrketræner og du virkelig går til stålet efter en pause, så kan du næsten mærke på et ekstremt lokalt niveau, hvor og hvordan du bliver øm. Hvis dine muskler er spændte, kan du måske tilmed mærke dit fascia (vævet).

Hvis du har en personlig træner, hvis du ser nogle træningsøvelser på YouTube eller finder nogle programmer på Google, så er der typisk taget højde for hvordan du udfordre dit fascia. Dette er dog blot sjældent noget du vil blive underrettet om, da for meget viden ofte kan skræmme folk væk.

Hvis du har opskriften på verdens bedste frikadeller og skal forklare den, så vil du vel også kun fortælle den vigtigste del af proceduren, og ikke hvor tyk din pande du bruger er – ikke?

 

Hvordan fungerer dit fascia?

Eftersom fascia er bindevæv og er overalt i din krop, så betyder det også at enhver lille bevægelse du laver, vil altså ”træne” dit fascia ved pågældende udfordret muskel. Hvis ikke du bevæger dit fascia nok, så vil det gå hen og blive meget sejt, hvilket godt kan lede til mild smerte. Dog, hvis du ikke med tiden får bevæget dit fascia de steder hvor det gør ondt og det derved bliver mere og mere sejt, kan det til sidst godt ende med at være ulideligt. Hvis du når derud, så vil du have rigtig godt af en fysioterapeut, en massør eller i det hele taget bare komme i gang med at bevæge dig.

Derfor er det vigtigt at bevæge hele kroppen, således at dit fascia ikke bliver sej og rusten.

 

Nice to know

Fascia og stress har en mindre rød tråd til hinanden. Forskning har nu vist at mentalt stress i længere tid vil påvirke dit bindevæv. Dette skyldes at stress skaber en ubalance i dit nervesystem, som går ind og påvirker specifikke fasciaceller. Når disse celler bliver påvirket, så trækker de sig sammen, hvilket betyder at de bliver seje.

Og som du allerede ved nu, så kan det godt gå hen og give smerte når dit bindevæv er sejt.

Yoga er en rigtig godt for kroppen, hvis du ikke har lyst til at løfte tunge vægte, motionsmaskiner som crosstrainer m.m. Men hvis du derimod godt kunne se dig selv træne under rolige omgivelser, udfordre din krop mens du er i fuld kontrol, så er yoga helt klart noget du bør prøve.  Når du dyrker yoga strækker du ud, hvilket er her hvor du bringer dit fascia’s elastiske funktion frem. Faktisk er opskriften på smidighed nemlig et meget elastisk fascia.

 

Sidder du på kontor til daglig?

Uanset om du sidder på kontor eller ej, bør du være opmærksom på om dit fascia er ømt. Hvis du sidder på kontor i 8 timer i løbet af dagen, så vil det være helt naturligt at dit bindevæv bliver sejt og trækker sig lidt sammen. Her er det rigtig vigtigt at du får trænet, hvilket du kan gøre ved at strække ud, dyrke yoga eller lave en anden form for træning. Det vigtigste er blot at du sørger for at bruge alt det fascia du ikke har brugt i løbet af en dag, hvilket godt kan være en del, hvis du blot har siddet på en kontorstol.

Hvis du derimod har et aktivt job, vil det stadig være rigtig godt for dig at strække ud engang i mellem, selvom du egentlig ikke rigtig skal til at lave noget fysisk arbejde. Når dit bindevæv har været udfordret i løbet af en dag, så har det også brug for at finde et stabilt moment i din hverdag, hvor din krop og dit fascia kan slappe af. Dit bindevæv og din krop kan slappe af, hvis din krop ved at der er 15-30 minutter hver dag, hvor udfordringen er den samme hver eneste dag.