Hvad er Iyengar yoga?

Hvad er Iyengar yoga?

Yoga er nu kommet er flere forskellige former og størrelser, med forskellige formål. Men når vi ikke just bor i et land folk udefra kunne forveksle med fødelandet for yoga, så er det altså svært at finde hoved og hale i dem alle sammen.

En af de forskellige typer af yoga, er Iyengar yoga. Iyengar yoga hedder med andre ord også ”præcisionsyoga”.

Yoga er som bekendt det mest optimale for at afbalancere krop og sind, samtidig med at knoglerne og dine organer bliver stærkere. Iengar yoga har de samme egenskaber som ved det ganske almindelige yoga, og så lige lidt mere.

Iyengar yoga og dine muskler

Iyengar yoga er en type af yoga hvor du spænder den muskel der er fokus på, hvilket ikke er det samme som ved almindelig yoga. Ved almindelig yoga er det mere ”kampen” om at komme op i en bestemt position, for ved Iyengar yoga skal du bruge den fokuserede muskel ved hver stilling.

Men det er ikke fordi det er decideret hårdt at udøve Iyengar yoga, du står slet ikke og pruster som ved eksempelvis en spinningslektion med fuld gas på spinningcyklen eller ved at styrketræne hvor du skal prøve at tage 80 kilo i bænkpres. Nøgleordet er afbalancering, og det er netop det der sker ved Iengar yoga. Du bruger din muskel præcis nok til at give den rette modstand, og ikke mere end dette.

Dette gør at dine muskelfibre sammentrækkes og med andre ord end før, give den samme kraft som den modstand musklen for.

Det er netop ved dette område at din muskel bliver stærkere, når den møder modstand og derved reagere på det. Ved Iyengar yoga møder dine muskler mange typer af modstand. Hver enkel muskel vil opleve modstand på flere forskellige måder, hvilket gør at din muskel er nødt til at tilpasse sig på de forskellige måder.

Iengar yoga er også en yogaform, hvor du lære at kontrollere din krop. Du finder ud af hvor smidig du er og hvor meget du kan presse dig selv i forskellige stillinger, meget mere optimalt end ved almindelig yoga, hvor du kæmper for at opnå hver enkelt stilling. Som bekendt, er det vigtigt at strække ud enten før, under og ikke mindst efter din træning af en hvilken som helst art.

Hvis du eksempelvis styrketræner, så er Iyengar yoga lige noget for dig. Det er her hvor du bliver ved med at stimulere dine muskler, selv efter endt træning. Dine muskler bliver strækket ud, med modstand og kan derved øge effektiviteten af din overordnede træning med nogle hurtigere og mere markante resultater.

Læs også: Hvad er Ashtanga yoga?

Fordelene ved Iyengar yoga

Iyengar yoga har de samme store fordele om ved almindelig yoga. Du bliver smidig, stærkere, du mindsker muligheden for at blive øm ved træning og du får mere overskud mentalt. Derudover ved Iyengar yoga får du også en bedre cirkulation i kroppen som helhed. Dette gør at du får en langt bedre fordøjelse, blodgennemstrømningen bliver bedre og ved Iyengar yoga får du også stimuleret dine muskler.

Hvis du har en tendens til at krumme din ryg en lille smule når du sidder ned, fordi du er vant til at side ved en computer flere timer om ugen, som til dels går ud over din holdning, så er Ieyngar yoga atter noget for dig. Iyengar yoga handler nemlig også om at holde de lige linjer i kroppen, hvilket giver dig pr. automatik en bedre holdning, uden at du lægger mærke til det.

Det lyder næsten til at være for godt til at være sandt, men iyengar yoga er bare så gennemtænkt en yogaform som det kan være. Eftersom Iyengar yoga er relativt nyt, så bør du finde en yogainstruktør der virkelig ved hvad hun (eller han) laver. For hvis du får en yogainstruktør der ikke har prøvet så meget Iyengar yoga før, og kun beskæftiget sig med almindelig yoga, så får du ikke det fulde udbytte. Hvis din yogainstruktør ikke er en haj til Iengar yoga, så vil du nærmest bare få mere ud af det hvis du prøvede noget normalt yoga.

Det er også vigtigt at når du skal begynde på yoga, så er det vigtigt at du har det rigtige yogaudstyr. Her er der tale om beklædningen. Find noget rigtig yogatøj i kvalitet og få mest ud af din nye træningsform.