Tag stilling til din død – Sidste vilje, testamente og organdonation

Tag stilling til din død – Sidste vilje og organdonation

Tag stilling til din død hvor sidste vilje og organdonation er noget af det, som du skal tage beslutninger om. Det er ikke et emne, der er sjovt at snakke om, men vi skal alle dø. Her er det vigtigt at have styr på tingene i forhold til testamente, dine sidste ønsker og så selvfølgelig det gode formål, hvor dine organer kan give andre forlænget liv.

 

Din sidste vilje

Hvis du har ønsker til bisættelse og begravelse, så skal du tage dig tid til at få disse beskrevet. Disse ting kan du gøre for dig selv, men er i lige så høj grad, den dejlige ting for dine pårørende i den svære situation. Her kan du med fordel lave aftale med en begravelsesforretning i Odense, København, Herning, Hjørring eller hvor du bor i landet.

Få en samtale med din lokale bedemand, der kan foregå ved dennes adresse. Her skal i planlægge hvordan sidste vilje skal foregå. Der skal tages højde for kiste, urne, pynt, brændes eller begraves, salmer, hvor begravelsen skal foregå og måske spredning af asken over havet? Der er mange ting at tage højde for, som ved en samtale kan give dig bedre klarhed.

 

Testamente

Et testamente skal selvfølgelig være på plads, hvor du skal stilling til hvem der skal arve dig. Hvis du har en samleverske, så arver denne ikke automatisk dig bare fordi i har boet sammen i mere end 2 år. Børn under 18 år der mister dig eller jer, er også uheldigt stillet uden testamente. Er der udskiftet bo? Særeje eller vil du båndlægge arven?

Der er mange ting at tage højde for, og som bør være på plads især når der er børn under 18 år involveret. Der findes omkring 80-90% danskere uden testamente som beskrevet på Dinarv.dk. Du kan købe et testamente for et par tusinde, og få det tinglyst ved notaren på dommerkontoret for omkring 300 kr. Så det er en meget lille investering, for at have styr på den økonomiske del.

 

Orgadonation

Der kan selvfølgelig være religiøse grunde og overbevisning til ikke at vil give sine organer væk ved dødsfald. Dit legeme vil dog med tiden rådne og blive til støv ved din død, og hvorfor ikke hjælpe nogle uheldige mennesker der måske står overfor at dø, hvis de ikke får en organ.

Som sagt, kan du være overbevist om organdonation ud fra religiøse hensyn, hvor det at give sine organer væk efter sigende er modstrid med guds vilje – en af de forskellige guder. Det er dog lidt af en myte, for hverken koranen eller biblen siger noget om dette, og tillægstekster må man formode at være – tillægstekster, som umuligt kan være kommet fra gud, for hvorfor er de tillægstekster og ikke en del af den oprindelige gengivelse af begivenheder.

Organdonation er et ædelt formål, og alle burde være i stand til at tage stilling til det med at være organdonor. Her er det et meget simpelt spørgsmål, nemlig om du vil være med at hjælpe andre eller ej efter din død. Her er hjernedød noget der kan ramme os alle, og en af de ting du skal tage stilling til, om du vil være med til hvis det skulle ramme dig.

Du kan stadig få en helt normal begravelse selvom du er organdonor.

Det er hurtigt og nemt at blive organdonor, for du logger bare ind på sundhed.dk med dit NewID og udfylder en formular til donorregistret. Her skal du så afgøre, hvad du er villig til at donerer af kropsdele. Få mere information på Organdonor.dk her, om hvad, hvorfor og hvordan.

No Responses

Din kommentar?