Forebyggelse af fysisk nedslidning og smerter

Forebyggelse af fysisk nedslidning og smerter?

Forebyggelse af fysisk nedslidning og smerter? Nedslidning psykisk såvel som fysisk er ikke bare dit problem, men det er faktisk også din arbejdsplads problem. Specielt fysisk nedslidning i form af smerter, er noget der skal tages alvorligt af både dig og din arbejdsplads.

Men hvordan kan du selv undgå fysisk nedslidning og smerter? Forebyggelse kan være flere ting, hvilket vi også kommer ind på senere.

Påvirkning af fysisk nedslidning og smerter er forskellige, om du er hjemme eller på arbejde. Hvis du er hjemme, så vil smerterne ved fysisk nedslidning uden tvivl påvirke dit humør, samtidig med at det vil give dig mindre overskud og energi til dagligdagens pligter.

 

I hjemmet

Hvis du eksempelvis har børn, så kan de godt mærke på dig, at du har smerter og slider dig selv på arbejdet. Dette påvirker nemlig også dem, for hvis deres mor eller far ikke har det godt, så har de det heller ikke godt. Fysisk nedslidning kan såvel også spænde ben for privatlivet med din bedre halvdel. Både i og udenfor sengen. Ingen har lyst til at komme hjem til et surt menneske eller en der er træt og dvask. Hvis dit arbejde også er hårdt fysisk, så er der også mulighed for at du ikke er i stand til at samle dine egne børn op. I hvert fald ikke uden problemer.

Faktisk, kan fysisk nedslidning og smerter i en højere grad være en grund til at du har et dårligt indeklima derhjemme. Det lyder som en grov overgang, men hvis du har så mange smerter at du ikke kan holde ud til at gøre rent, så vil du få et dårligt indeklima som i sidste ende også vil påvirke dig. Så derfor er det bare med at gøre noget ved det, hvis du føler at din krop er udsat for en fysisk nedslidning og at du har mange smerter.

 

På arbejdspladsen

Her er der de samme følger, lige foruden det at gøre rent. Men hvis du har smerter der påvirker din produktivitet, så kan du allerede der konstatere at du er udsat for en fysisk nedslidning. Her er det allerede et problem for din arbejdsplads, for de investerer i dig ved at give dig en løn. Din arbejdsplads vil derfor også gerne have et så stort afkast så muligt af deres investering, som er i form af din produktivitet.

Det koster ikke penge for en virksomhed at sørge for deres medarbejder har ordentlige forhold så de slipper for smerter der hindre produktiviteten. Det kan være vippebræt, skråpuder, mousetrapper, hævesænkebord eller skærmbriller til arbejdet ved skærmen, men arbejdsredskaber som palleløftere, lifte med mere er nødvendigt udstyr til det mere fysiske arbejde. Derudover, skal der selvfølgelig tages hånd omkring dårligt indeklima som giver gener på arbejdspladsen.

 

Den bedste forebyggelse er træning

Hvis du oplever at du har en del smerter i forbindelse med dit arbejde, vil det også betyde at du har mulighed for at reducere antallet af sygedage, og derved ikke kommer på arbejdet. Det er lidt som at bekæmpe ild med ild, når du skal træne din krop for forebyggelse af fysisk nedslidning, men det hjælper og i sidste ende skal det nok give god mening.

Grunden til at træning er den bedre forebyggelse for fysisk nedslidning og smerter er, at du træner de muskler du har ondt i til at kunne klare mere modstand. Hvis du eksempelvis får ondt i skulderen efter 6 timer på arbejdet, og du begynder at træne skuldre 3 gange i ugen, så vil du efter 1 måned, med stor sandsynlig, opleve ikke have lige så store smerter som du havde før.

Træning hjælper på psyken og fysisk nedslidning, selvom du rent faktisk slider din krop ved udførslen.

 

Træning?

Der må eksistere et stort arkiv et sted fyldt med undskyldninger til hvorfor folk ikke træner deres kroppe. Jeg har dog ikke set det arkiv, har du?

Overordnet kan der være tre grunde til at du måske ikke har lyst til at træne, og de er:

  • Du vil bestemme over dit eget liv og du vil derfor ikke have at dit arbejde skal være grund for at du bruger din fritid på noget andet.
  • Blufærdighed. Muligvis den hyppigste grund som andre mennesker ikke vil erkende, og derved finder på en anden undskyldning. Det kan være du er utilfreds med din krop og du vil ikke svede og pruste med din dårlige kondition overfor andre mennesker der sikkert har en langt bedre kondition.
  • Hvis du går meget op i dit arbejde, så meget at det hele handler om at nå i mål, og så sove bagefter fordi du har været så koncentreret på at komme i mål hurtigst muligt. Her har du ikke overskud til at træne og falder nærmest i søvn i bilen på vej hjem.

Uanset hvad din undskyldning er, så er der intet der nogensinde vil være god nok til at du kan gøre noget godt for dig selv, din krop, din familie og dine omgivelser.

Vil du selv gerne leve de næste 10 år med de smerter du har nu og se tilbage på hvor mange chancer du har haft for at forebyg en fysisk nedslidning?

 

Hjælp hinanden

Det er meget sandsynligt at du ikke er den eneste på arbejdspladsen der har smerter. Du kan med fordel prøve at lufte det i nogle pauser eller give udtryk for at du fysisk ikke har det helt tilpas, hvilket kan lufte op for at dine kollegaer giver dig ret eller selv bringer et emne på banen som giver dem smerter.

Det er nemlig individuelt hvad der giver smerter, da vi alle er forskellige. Eksempelvis er det meget forskelligt om du sidder godt, når du sidder ergonomisk korrekt, eller ej. Det kan godt være du sidder pænt, men får ondt i ryggen, og det er altså ikke normalt.

Har i forskellige kontorstole, pladser, borde – et eller andet, så snak sammen. Find ud af hvordan i kan optimere hver jeres arbejdsdag med de midler i har, så i netop ikke ser tilbage om 10 år og kan konstatere at dette var grunden til en fysisk nedslidning. Det kan også være i ser nogle småting der med fordel kunne implementeres på kontoret, så i undgår fysisk nedslidning og smerter. Hvis i alle sammen bruger en mus, kunne i prøve arbejde med en Mousetrapper (sådanne forandringer).

Fysisk nedslidning og smerter er noget der skal tages meget seriøst, da det påvirker dit liv. En tredjedel af dit liv består i at arbejde og så skal forholdende også være gode, da udfald som fysisk nedslidning og smerter er noget du tager med dig i den anden tredjedel hvor du sover, og den sidste tredjedel som er din fritid.