Hvad er dit optimale væskeindtag for sundhed og træning?

Hvad er dit optimale væskeindtag for sundhed og træning?

Hvad er dit optimale væskeindtag for sundhed og træning?

Alle skal have vand på daglig basis. Med vand er din krop bygget, og for at bevare kroppen skal du selvfølgelig varetage det hver eneste dag helt ligesom f.eks. kostfibre også er vigtigt for din sundhed.

Der findes mange gode råd om hvor meget du skal drikke. Og det var i årevis næsten en dokumenteret regel at du skulle drikke et bestemt antal glas vand hver dag. Det har dog altid været en myte eller et godt råd frem for videnskabelig fakta. Men hvor meget skal du så drikke? Og kan du rent faktisk drikke for meget vand?

 

Kan du drikke for meget vand?

Det er meget rart at have noget at holde sig til i forhold til daglig indtagelse af vand. Der findes så mange forskellige eksperter, at nogen tror du skal rende rundt med en 20 kr. vandflaske hele tiden, mens andre tror at vand gennem kaffe eller cola dagligt er mere end rigeligt.

Lad os starte med at fastslå; Du kan rent faktisk drikke for meget vand. Hvis du drikker alt alt for meget vand, så kan du få nyre og blære problemer, samtidig med, at du rent faktisk skyller vitaminer og elektrolytter ud af kroppen. Alle disse ting kan føre til ret skadelige sundhedsproblemer, hvilket i sidste ende kan resulterer i dødsfald.

Dine nyrer kan ca. klare en liter vand i timen. Og alt udover dette vil søge ud af kroppens celler, når nyrerne ikke kan følge med. Det er i sig selv ingen problem kortvarigt. Men på sigt vil det blive et problem, da væsken også vil søge mod din hjerne, og denne har ikke plads til at udvide sig.

Det er dog så sjældne tilfælde, at det næsten er ikke eksisterende. Men der findes dog rapporter om dødsfald på grund af for meget væske indtag rundt om i verden.

 

Hvad er et optimalt væskeindtag på daglig basis?

Nu du ved at du rent faktisk kan overdrive det med vand, så lad komme til sagen med hvor meget vand du rent faktisk skal drikke, for at det er sundt og godt for kroppen.

Det er ret enkelt at svare på. Der findes nemlig ingen konkret svar på dette spørgsmål.

Der er ingen forskning og undersøgelser der har kunne fastslå, at du f.eks. SKAL have 8 glas vand om dagen  – Læs bevis på Videnskab her. Det er logisk, for vores væskebalance er ret individuelt baseret på grund af aktivitetsniveau, svedproduktion og selvfølgelig lufttemperatur. Alle disse ting er vidt forskellige fra person til person. Og derfor vil der ikke kunne påvises at alle mennesker har behov for samme væskeindtag af vand eller specifikt tal på hvor meget vand når du træner m.m.

Hvis du støder på en personlig coach der kloger sig på, at du skal have et bestemt antal glas vand, så spørg hvilken forskning han eller hun bygger det på; Det findes ikke, og alle de gamle råd er hvad ordet siger; bare råd.

Det hjælper dig måske ikke hvis du ønsker et konkret svar, men dette svar kan kun være – Drik indtil du føler dig hydreret og vel tilpas. Sveder du, er du tørstig, er du svimmel og er dit tis gul? Så har du sikkert brug for vand, og når du føler dig tørstig, så drik vand frem for kaffe, cola, te og andet vanddrivende.

Lad din tørst afgøre om du trænger til vand. Og giv slip på myter om at du skal have 8 glas vand, og dit urin skal være helt klart, for dette er bare en tegn på at du ikke skal drikke mere vand.