Hvis jeg siger lige nu, at det decideret er farligt at arbejde ved skærmen, vil du måske tro det er en malplaceret aprilsnar. Farligt er måske også en stort ord at bruge, men det er altså ikke sundt for dig at arbejdet består bag skærmen.

Flere og flere danskere bliver ramt af smerter i ryggen, nakken, hænder og skuldre. Alt dette er sket i takt med at flere danskere samtidig har fået arbejde der består i at sidde bag skærmen en hel dag. Arbejdet ved skærmen. Mange arbejdspladser har fundet ud af at deres medarbejdere ikke trives, og det gælder sikkert også for din. Her har din arbejdsplads måske forsøgt at gøre noget ved forholdene for arbejdet bedre i form af borde der kan hæves og sænkes, ergonomiske stole og en masse andet. Men det er desværre ikke helt nok til at gøre arbejdet ved skærmen mindre sundt for dig.

Der er en del faktorer der kan gøre arbejdet ved skærmen til en daglig dårlig oplevelse. Der er dog to som vi vil pointere mere end andre, da de gør en utrolig stor indflydelse og ikke koster det hvide ud af øjnene – hverken for dig eller for din arbejdsplads.

  • Det er vigtigt at du sidder korrekt. Det er ikke bare noget mor har sagt for sjov til en familliemiddag da du var barn, for at få dig til at se velopdragent ud. Sid med rank ryg, fødderne solidt plantet på gulvet og sørg for ikke at svaje og dreje kroppen for meget – det er blandt andet også derfor du har en kontorstol.
  • Dine arbejdsredskaber skal være helt i orden, når det drejer sig om arbejdet ved skærmen. Her taler vi om musen og tastaturet. Faktisk også skærmen. Det er vigtigt at det er ordentlige forhold. Det er altså rimelig lette genstande at udskifte på arbejdspladsen, så det kan lige så godt være så godt som muligt, så arbejdet ved skærmen ikke skal forsage smerter.

Motion og fysisk aktivitet

Bevæg kroppen med fysisk aktivitet gennem arbejdsdagen. Hvis arbejdet netop består i at sidde bag skærmen i flere timer om dagen, så er det vigtigt at du får udøvet en eller anden form for fysisk aktivitet. Om det decideret er motion, hvor du går, cykler, løber, går op og ned ad trapper eller noget helt andet, eller om du styrketræner i et fitnesscenter, er underordnet. Det er bare vigtigt at du får arbejdet med kroppen også, således at din krop ikke går hen og bliver konstant dvask.

Når du sidder bag skærmen, vil arbejdet meget sandsynligvis medføre nogle smerter som vi kom ind på i starten. Disse smerter kan du netop forbygge ved at udøve en fysisk aktivitet. Dette er altså det bedste alternativ medmindre du gerne vil betale en kiropraktor eller en fysioterapeut for at fikse dine fysiske problemer.

Du skal dog vide, at flere danskere, hvor arbejdet netop består bag skærmen, får sukkersyge og hjerte- karsygdomme og generelt bare livstilssygdomme. Så det kan godt være at du villig til at ofre en portion af din månedsløn på noget der er langt dyrere end et medlemskab til et fitnesscenter, men i sidste ende ved vi begge to godt hvad der gavner dig mest.

Et godt arbejdsmiljø

Det er vigtigt alle steder, at arbejdsmiljøet er i orden. Uanset om arbejdet er ved skærmen eller om arbejdet er på en byggeplads, så skal miljøet være så godt som muligt hvor du bør kigge på de forskellige tips til en sundere arbejdsplads.

Når arbejdet er på kontoret, så skal der være fokus på indeklimaet. Et godt indeklima gør at produktiviteten på arbejdet bliver forøget – og det er både godt for dig og din arbejdsplads generelt. Et godt indeklima består i at du som medarbejder ikke har det for varmt eller for koldt når du sidder ved skærmen og passer arbejdet. Det godt indeklima består også i at der er rent på arbejdspladsen, da støv ikke just er en del af sunde omgivelser – for nogen mere end andre. Faktisk, så har vi allerede været inde på indeklimaet, da de redskaber du har til at fuldføre arbejdet ved skærmen, er en del af det, hvilket de færreste er klar over.

Vi skal også huske på at et godt indeklima er forskelligt fra person til person, som alt andet. Det kan godt være at du har flere problemer end din kollega som har nøjagtigt den samme stilling på arbejdet. Dette betyder ikke at du er mere pylret eller sart, men blot at du reagerer mere på disse områder på arbejdet, end hun gør. Måske er din kollegas krop mere modtagelig overfor arbejdet ved skærmen og følgerne deraf.

Når du kommer hjem

Det er vigtigt at du ikke bruger for meget tid bag skærmen når du kommer hjem fra arbejdet. Du skal helst variere måden du bruger din krop på i løbet af dagen. Hvis det slet ikke er muligt for dig at undlade at sidde bag skærmen når du kommer hjem og du samtidig ikke har tid, overskud eller bare lyst til at dyrke en fysisk aktivitet, så er der en mellemvej.

Det virker ikke lige så godt som hvis du løb en tur eller styrketrænede i fitnesscenteret, men det er dog bedre end at du slet ikke gør noget som helst.

Når du kommer hjem, kan du med fordel forsøge at dyrke lidt yoga. Det er stadig en fysisk aktivitet hvor du får trænet dine muskler og led som du ikke har gjort ved dit arbejde, og samtidig er det ikke vildt hårdt. Du behøver ikke engang at tage ud af huset for at udøve det, da der findes rigtig mange gode begyndervideoer du kan følge på internettet.

Yoga er absolut det bedste alternativ, hvis du absolut skal gå på kompromis med din krop. Det er her vigtigt at det ikke blot er 10 minutter, men i stedet mindst 25 minutter, før at du kan nå at få kroppen helt i gang.

Nu ved du forhåbentligt at når du sidder ved skærmen i så lang tid hver eneste dag, ikke gavner dig. Din krop har brug for at du gøre noget fysisk, så du kan holde dig ungdommelig.

 

Sending
User Review
0 (0 votes)