Sådan styrker motion din hjerne

Der er mange gode grunde til, hvorfor du bør snøre løbeskoene, rulleskøjterne, sætte dig op på jernhesten eller noget helt fjerde.

Motion har nemlig masser af fordele, og det bliver ofte beskrevet, at hjernen også skal trænes ligesom en muskel.

Det er også grunden til at både børn og voksne oplever, at de har lettere ved at lære noget nyt, hvis de samtidig er i bevægelse. Det har der også været mange forskere, som har peget på i forhold til at styrke fremtidens skolemiljø.

Forskning viser, at det at få pulsen op og samtidig også få ro på kroppen gennem eksempelvis yoga og meditation, har store og positive effekter på din hjerne. Desuden kan specifikke fysiske aktivitet ændre hjernens struktur markant – ligesom inaktivitet desuden kan.

 

Styrk din hukommelse

Ved at dyrke motion og ved at meditere, så aktiverer du flere nervebaner, som er med til at styrke din hukommelse. Hjernestrukturen vokser ganske enkelt hos både børn, voksne og ældre.

Da hippocampus (hjernestrukturer) er kernen i hjernens lærings- og hukommelsessystemer, så har man især set forbedringer ved hjerte-kar-kondition, altså træning, hvor man har fået pulsen op.

Hukommelse er også gavnligt, hvis man eksempelvis spiller betting på nettet, så du kan huske holdenes styrker og svagheder. Du kan finde nogle gode danske sider om sportsbetting her.

Tyske forskere har også tidligere demonstreret, at det at gå eller cykle under, men ikke før læring, hjalp med at forbedre evnen til at lære et nyt sprog. Så når testpersonerne var fysisk aktive, mens de lærte, så kunne de huske bedre.

Det er dog en balancegang, fordi man udsætter sin krop for hård træning over en længere periode og gentagende gange, også kendt som overtræning, så får man den modsatte effekt. Nemlig at stressniveauet øges, hvilket kan svække hukommelsen. Det oplever mange stressramte også, hvor både deres langtidshukommelse og korttidshukommelse nærmest er ikke-eksisterende i en periode.

 

Forbedr din koncentration

Endnu en af de positive effekter er, at du også kan få forbedret din koncentration ved regelmæssigt at være fysisk aktiv.

Der har været en del forskellige undersøgelser efterhånden, som har vist, at blandt andre børn er dygtigere til at ignorere distraktioner, undgår multitasking og generelt bliver bedre til at fokusere på én opgave ad gangen ved at motionere hyppigt.

Bare 10 minutters træning af koordinationsevnerne, som at få to bolde på at hoppe på samme tid, forbedrede koncentrationen hos en stor gruppe af tyske teenagere i et studie.

Dermed har man altså et godt eksempel på, at man ikke behøver at bruge flere timer dagligt på motion i skoletiden, men blot kan indlægge det som nogle små aktive pauser, hvilket kan komme både børn og undervisere til gavn, da børnene naturligvis også vil være mere afslappede og ikke sidde med en uro i kroppen, når de får lejlighed til at få denne uro forløst løbende gennem motion.

 

Styrker din mentale sundhed

Fysisk aktivitet har også en stor indflydelse på dit humør. Du kender nok følelsen af endorfiner, der frigives, når du eksempelvis løber eller cykler. Du bliver ganske enkelt glad og føler et større overskud og energiniveau end hvis du i stedet var blevet hjemme på sofaen.

Flere undersøgelser har også vist, at yoga er godt til at forhindre stress og samtidig holde angst og depression nede.

Dog skal du igen ikke dyrke hård motion, hvis du allerede er stress-ramt, da det for de flestes vedkommende vil forværre stress-tilstanden.

 

Forbedr din kreativitet

Thoreau, Nietzsche og mange andre kreative typer har hævdet, at gåtur giver vingerne til fantasien.

Så hvis du ofte får gode ideer under eller efter motion, så er det ikke tilfældigt. Hvis du har brug for friske øjne, så kan motion eller en generel fysisk pause være en god medspiller.

Dog har undersøgelser vist, at motion ikke direkte kan hjælpe dig med at løse komplicerede problemstillinger alene, men det vil højst sandsynligt heller ikke skade dig, hvis du er kørt fast i en krævende opgave på studiet eller arbejdet.

 

Langsom kognitiv tilbagegang

Man behøver ikke at motionere meget for at få de gavnlige effekter. 30-45 minutters hurtig gang tre gange om ugen kan hjælpe med at holde mental aldring på afstand og samtidig forhindre, eller i hvert fald forsinke indtræden af demens.

Det er dog bedst, at motionere allerede fra tidlig alder for at få det optimale ud af motionen og dermed også holde det mentale friskt i så lang tid som muligt.

Din kommentar?