Forebyggelse af herpes: Er det muligt?

Herpes er ikke blot en kønssygdom. Det er meget vigtigt at slå dette fast.

Ordet herpes dækker i fagtermer over hhv. HSV-1 og HSV-2. I daglig tale bruges termen ved kønssygdommen, hvis navn er ‘herpes genitalis’, men forkølelsessår på læber og i ansigt skyldes også infektion med herpevirus.

De fleste er dog sandsynligvis af den opfattelse, at det lyder en kende pænere at sige, at de har fået et forkølelsessår, fremfor at kalde det et herpesudbrud i ansigtet.

Kan udbrud af herpes forebygges?

I forhold til forebyggelse af udbrud af forkølelsessår og herpes, er det naturligvis vigtigt at understrege, at det aldrig kan garanteres, at du kan se dig fri for disse udbrud.

Det bedste, du kan gøre, er derfor blot at have fokus på din generelle sundhed. Derfor skal du ikke forvente, at det vil koste dig en forfærdelige masse penge eller tid at forebygge herpes.

I bund og grund handler det faktisk blot om at opbygge og vedligeholde et stærkt immunforsvar, da det – uden tvivl – er den bedste forebyggelse, der vindes, når det kommer til herpesvirus. Og sådan set også mange vira.

Sund og varieret kost kombineret med motion

Ovenstående er selvfølgelig ensbetydende med, at du blot skal følge de generelle anbefalinger, når det kommer til sundhed. Derfor skal du først og fremmest fokusere på at indtage en sund og varieret kost på daglig basis.

Foruden dette er moderat motion også en vigtig del af at opbygge og vedligeholde et godt immunforsvar. Kombinerer du dette med gode søvnvaner, så har du i hvert fald gjort alt, hvad du kan, for at undgå udbrud af herpes.

Er du ramt af herpes?

Hvis du er i tvivl om, eller er overbevist om, at du er smittet med HSV-1 eller HSV-2, bør du tage en tur til lægen. Er du i tvivl om, hvorvidt der er tale om herpes, kan du ved at søge information om herpes på nettet ofte få svar på spørgsmålet.

Lægen kan ikke blot stille en diagnose, men vil eventuelt også kunne starte en tabletbehandling. Det er vigtigt, at behandlingen påbegyndes tidligst muligt, hvorfor du ikke bør tøve med at kontakte din læge.

Oplever du gentagne svære udbrud, er det muligt at få ordineret en forebyggende behandling med midler mod HSV i tabletform.

Behandling kan derfor både igangsættes for at slå de enkelte udbrud ned, men også for at forebygge nye udbrud, hvis man hyppigt rammes af udbrud.