Hvad og hvorfor melatonin?
Melatonin er i daglig tale også kendt som værende ”mørkets hormon”, fordi det et er hormon der produceres når det er mørkt, i både øjne og hjernen. Melatonin er faktisk årsagen til at vi pr. automatik bliver trætte om aftenen og solen er gået ned, da det er her melatonin fremstilles. Du kan måske også genkende scenariet når du skal op på arbejde om morgenen, at der er forskel på om det er mørkt når du står op, eller om det er lyst og fuglene kvidrer. Vi har lettere ved at være friske, når solen er stået op og det er lyst, for her har vi stoppet produktionen af melatonin lang tid før, end når vi er ankommet på arbejde og det stadig er mørkt.
Melatonin er blevet forsket i takt med at vi mennesker har udviklet sovepiller og anden sovehjælpende medicin. De sovepiller du enten har prøvet eller kender til, indeholder melatonin og er en kemisk fremstilling, men som har samme effekt som det melatonin din krop producere.
I dag bliver melatonin ikke forsket i så høj en grad som det er blevet forsket før, i hvert fald ikke til formål at hjælpe folk som du og jeg med at falde i søvn. Forskningen af melatonin i dag, går mest ud på at teste det på folk der arbejder om natten og skal sove om dagen, således at de kan få en almindelig døgnrytme.
Vi har brug for folk til at arbejde om natten, verden over. Sådan vil det altid være, men det er ikke alle der e indstillet på det, hvilket der kan være flere årsager til:
- Det kan være de har børn, hvor deres omvendte døgnrytme påvirker samværet med dem.
- De har ikke et omstillingsparat mindset.
- De har måske prøvet det før, og oplevet at de ikke har noget energi.
Som nævnt, kan der være mange årsager. Rigtig mange takker dog ja til aften- og natarbejde, fordi lønnen er en smule bedre, end hvis det var den samme stillingsbetegnelse i dagtimerne. Dette er dog en psykologisk blind vinkel, som mange falder i. Vi kan blive forblændet af den gode løn, når vi lever i et mere liberalt land end bare 70-80’erne.
I dag vil vi enten gerne:
- Vise at vi har penge.
- Købe en masse ting.
… eller begge.
Problemet er dog at det går ud over helbredet, hvorfor forskningen af melatonin har haft en indflydelse på livskvaliteten over et globalt plan.
Se også: Hørfrøolie guide
Så hvad er melatonin helt præcist og er det for alle?
Du ved nu at melatonin er et hormon der bliver dannet i mørke. Dannelsen af melatonin sker i øjnene og i hjernen, men hvis vi dykker endnu længere ned, så bliver melatonin dannet i koglekirtlen i hjernen, samt nethinden i øjnene.
Du skal dog vide, at hvis du holder dig vågen i løbet af natten i et lyst lokale, så producere din krop mindre melatonin. Dette vil resultere i en dårligere nats søvn, end du ellers ville have hvis du gik i seng mere ”rettidigt”.
Produktionen af melatonin aftaler helt, når lyset kommer frem. Det er en fantastisk proces som kroppen selv opstarter allerede efter vi er blot 5 uger gamle. For selvom vi har levet i 9 måneder inde i mors mave, hvor det har været mørkt, så er den menneskelige krop i stand til at tilpasse os ekstremt hurtigt.
Kroppens producering af melatonin er absolut fascinerende.
Ligesom mennesker, så skal planter og dyr også have en døgnrytme. Dette betyder at selv dyr og planter også producere melatonin, hvilket er et af hovedårsagerne til at vi har kunne forske melatonin og skabe medicin til folk med søvnbesvær.
Alle kan tage melatonin. Det er dog et receptpligtigt stof, hvor du lige skal forbi din læge inden. I lande som England og Sverige, er sovepiller med melatonin blot håndkøbsmedicin, hvilket gør at rigtig mange danskere bestiller det fra udlandet. Men hvis du vil være sikker, så bør du kontakte din egen læge inden, specielt hvis du er gravid.
Fordele ved melatonin
Den seneste undersøgelse af melatonin er blevet udarbejdet på personer over 50 år, som alle har søvnbesvær. Undersøgelsens resultat var ekstrem positiv, da 100% af personerne faktisk havde lettere ved at sove, efter de havde indtaget melatonin.
Det samme gælder med et utal af undersøgelser hos mennesker der har skiftende døgnrytmer, hvor de 2 dage i ugen arbejder om natten, 2 dage i ugen hvor de arbejder om dagen og hvor de så har fri de resterende 3 dage.
Melatonin er bare et fantastisk middel, hvis du har problemer med søvn i en eller anden form.
Hjælper på jetlag
Når du er ude og rejse, kan du godt opleve jetlag. Jetlag er ikke særlig behageligt, hvor chancen for det er større, jo længere væk fra din tidszone du flyver til.
Melatonin kan hjælpe med at forebygge mod jetlag, men hvor forskningen har vist at det mest effektive resultat er hvis vi rejser mod vest, uanset hvor vi er i landet.
Det vil sige, at hvis du rejser fra Danmark, så vil et melatonin have den størst mulige effekt hvis du skal rejse til Asien, Australien, Rusland, eller andre lande østpå.
Det samme gælder også hvis du opholder dig i Nord- eller Sydamerika og skal hjem til Danmark, så kan melatonin være dét der gør at du ikke får jetlag.
Har du depression?
Folk der er deprimerede eller har en depression, sover rigtig meget – som oftest. Her har studier vist at melatonin kan sørge for at give en god søvn, som vil være et vigtigt element til at blive rask igen. Det kan i daglig og uforstående tale godt virke mærkeligt at folk med en depression, som i forvejen er trætte, skal have sovepiller indeholdende melatonin – men der er nu en god mening med det.
Melatonin kan plausibelt forlænge dit liv
Disse undersøgelser har ikke fået et resultat som kan konstateres endnu. Det er dog testet på få dyrearter, at melatonin kan forlænge levetiden, men som altså ikke er forsøgt på mennesker endnu. Årsagen skyldes at melatonin har en finger med i spillet i kroppens aldringsproces. Det er bevist at mængden af melatonin som kroppen producere, falder med alderen.
Melatonin kan forebygge kræft
Melatonin er med til at styrke dit immunforsvar markant. At indtage melatonin er ikke konstateret som en kur mod kræft, men af vores menneskelige logik, kan vi regne ud af jo stærkere et immunforsvar vi har, jo mindre modtagelige er vi overfor kræft.
Se også: Gurkemeje guide
Bivirkninger
Der er ikke konstateret nogle nævneværdige bivirkninger, men selvfølgelig er der en grund til at melatonin ikke er håndkøbsmedicin i alle lande. Der er følgende mulige bivirkninger ved at indtage melatonin:
- Svag form for kvalme, svimmelhed og hovedpine.
- Større risiko for mavesmerter, humørændringer og hæmning af ægløsning.
Hvordan melatonin påvirker et foster, er ikke testet endnu. Derfor bør du være meget påpasselig hvis du er gravid og overvejer om du skal have melatonin. Ligeledes er der ej heller forskning der fortæller hvordan melatonin påvirker kroppen på længere sigt.
Kilder: