Hvorfor overtræning kan forhindre muskelvækst?

Hvorfor overtræning kan forhindre muskelvækst?

Styrketræner du i fitnesscentret, klub eller derhjemme, og overvejer, om du gør det rigtigt og måske for meget?

Hvis du gerne vil være stærkere og måske have større muskler, så skal du selvfølgelig vide, hvorfor overtræning kan forhindre muskelvækst.

Hvis du er nybegynder eller har holdt pause fra styrketræningen, kan du måske godt føle dig fristet til at give den gas for at opnå en hurtig muskelopbygning. Men overtræning kan have den modsatte effekt, hvilket er, hvad du finder svar til her.

For meget træning i forhold til din muskelvægt?

Vi har alle forskellige niveauer i forhold til styrke og heling. Og derfor vil vi også have forskellige grader i forhold til, hvor meget vi kan træne så det ikke bliver overtræning af musklerne med håndvægte, vægtstænger m.m.

Det med at træne muskelgrupperne hver dag vil ofte have den modsatte effekt af det ønsket. For selv om du f.eks. træner arme og bryst den ene dag, skuldre og ryg den næste dag og måske træner ben og mave på den tredje dag, så bruger du alligevel mange af de samme muskler hver eneste dag. Og det nedsætter musklernes chance for at restituerer sig.

Dine muskler har brug for hvile/restitution for at udvikle sig. Det er nemlig under denne periode at musklerne vokser. Og hvis du nedsætter graden af hvile, vil du helt automatisk også nedsætte musklernes mulighed for at vokse. Helt ligesom du øger chancen for at få skader.

Hvordan skader opstår?

Når du træner musklerne og især overtræner, kan du øge chancen for skader. Den hyppige årsag til skader er dog først og fremmest, at du træner øvelser forkert.

I forhold til overtræning og skader, så opstår dèt fordi din krop ikke har styrken til at fungerer som den burde.

For at undgå skader, er det vigtigste middel sund fornuft og tålmodighed. Lad være med at forcerer tingene og tag den tid som muskelopbygning rent faktisk tager.

Hvordan du bedst træner for muskelopbygning?

Rigtig kost, proteinpulver til at opnå større muskelvækst og andre ting, har selvfølgelig også en indflydelse på din muskelopbygning. Men hvile er, når muskelmassen regenerer og den gode nattesøvn er med at frigive væksthormoner.

Der findes mange gode råd til at undgå overtræning, hvor disse er gode til en bedre muskelopbygning:

  • Skader: Start altid med at varme op, hvor du hurtigt kan opleve eventuelle muskelsmerter. Hvis du presser en skade mere, vil det ofte gøre det værre og samtidig måske svække dit immunforsvar så du nemmere bliver syg.
  • Søvn: Opnå en god lang nattesøvn så kroppen vil være i stand til at hele rigtig. Her er omkring 8 timers søvn anbefalet for normal restitution.
  • Undgå daglig træning: Hvis du træner musklerne hver dag, får du ofte modsatte effekt. Hold hviledag mellem træninger og varierer træningen. Styrketræning to dage i træk, og hold hvile dag eller sats på en cardio dag med en cykeltur eller løbetur og så fremdeles.
  • Træningslængden: Din krop kan slet ikke holde til mange timers konstant styrketræning, og du spilder mere eller mindre tiden. Kortere træningsintervaller vil ofte give bedre resultater, og samtidig undgår du meget spildtid som der ofte bruges, når man opholder sig i mange timer i træningscentret.
  • Kost: Din ernæring har også indflydelse på muskelopbygning. Her gælder det om at få de nødvendige kalorier, vitaminer og mineraler.