brug håndvægt guide til at finde de bedste

Håndvægte guide – Hvad, hvorfor og bedste vægte

Hvis du vil stramme kroppen op og generelt blive stærkere, er håndvægte noget af det bedste træning hvad end du er mand eller kvinde.

Træning med håndvægte i fitnesscentret eller som hjemmetræning kan med forskellige øvelser, træne hele kroppen. I forhold til træning med maskiner, bliver du mere presset til at skulle koordinerer og holde balance hvad end det er biceps, bryst eller vingerne der trænes med frie vægte.

I denne håndvægte guide for 2021 prøver vi at besvare de forskellige spørgsmål du må have både i forhold til træning og køb hvis du ikke er meget for at træne i motionscenter.

Udvalget indenfor håndvægte er stor, og i forhold til hjemmetræning kan der være fordel i købe det billige håndvægtsæt hvor du skruer vægte på, frem for at købe et stativ og mange vægte i forskellige størrelser. For jo mere du træner, vil behovet for større vægte blive.

 

Tre forskellige typer håndvægte til hjemmetræning

cPro9 justerbar

Powerblock Sport EXP 2

Chrom håndvægte

 

Typer af håndvægte til træning?

Du finder mange forskellige typer af vægte hvor pladsen i hjemmet selvfølgelig sætter sine begrænsninger i forhold til hvilke typer eller type du skal købe.

Jern håndvægte

Den ”klassiske” vægttype i jern kommer både som faste vægte og som vægte der består af en stang og vægtskiver der kan skiftes.

Typen er absolut ikke skånsom for et gulv, så til hjemmetræning bør du bruges et underlag til at skåne gulvet.

Fordelen ved vægttypen er, at du finder alle størrelser og prisen ofte kan være ganske billig alt efter hvilken sæt at du vælger – Se et udvalg hos Fitnessgruppen her

Gummi håndvægte

Vægte af gummi findes fra 2 kilo og op til omkring 40 kilo hvilket dækker de fleste styrketræningsøvelser.

Jo tungere en vægt er, jo bedre greb om vægten bør du have. Og her er gummibelagte vægte ganske gode at holde ved rent sikkerhedsmæssig. Ulempen er prisen, hvor typen er blandt de dyre håndvægte til hjemmetræning eller center – Find billig udvalg hos Getbig her

Krom håndvægte

Krom vægte giver dig et rigtig godt greb og findes ofte fra 1 kilo og op til omkring 24 kilo.

Det er en solid type som kommer i et bredt udvalg. Ulempen ved typen er prisen og at de helt ligesom jern, ikke er skånsom mod gulvet.

En anden lidt ejendommelig ulempe ved krom er, at svedlugten ligesom hænger i vægten hvilket du måske har oplevet i et fitnesscenter der bruger typen – Find et udvalg hos Apuls her

Vinyl- & neopren håndvægte

Denne type håndvægte er ofte lidt billigere og kommer med en blød betrækning der skåner gulvet og hånden, så du ikke så nemt får hård hud. Typen bruges ofte til hjemmetræning eller de mindre træningsrum i klubber, firmaer eller til genoptræning på centre samt forskellige aerobic former for træning.

Materialet er velegnet til at skåne gulvet i forhold til de noget mere bastante typer vægte af jern, som kan ridse et trægulv godt og grundigt relativt hurtigt. Den primære grund til hvorfor typen ikke bruges til at ”pumpe” er, at størrelserne på vinyl og neopren vægte ofte kun går op til 10-12 kg. – Find et udvalg hos Getbig her

Justerbare håndvægte

Du finder justerbare vægte i de forskellige nævnte materialer, men vi har dog valgt at skrive dette på som type også. For til hjemmetræning er justerbare håndvægte ofte den bedste løsning både i forhold til plads og pris.

Du får en metal bar/stang hvor der kan sættes forskellige størrelse vægtskiver på i hver side. Du finder mange muligheder med størrelser og priser som giver den fordel at hele husstanden kan træne med denne type.

Ulempen er, at de helt billige justerbare typer har en lidt dårlig lås som virker til skrue sig løs, når du træner. Helt ligesom det kan være lidt irriterende at skifte vægtskiver hvis du f.eks. træner tre øvelser i træk og lignede. – Se udvalget hos Fitnessgruppen her

Powerblock

Powerblock er en nyere type håndvægt hvor du får mulighed for at juster størrelsen af vægte. Powerblock fungerer med en farveskala på vægten som indikerer justeringen af vægtstørrelse.

Det er smart og god modulopbygget håndvægt til hjemmetræning, som dog kommer i den dyre prisklasse. Fordelen er, at du sparer plads i forhold til at skulle mange vægte i forskellige størrelser.

Her finder du forskellige typer, hvor Powerblock Sport 2.4 modellen dækker over 8 forskellige vægte fra 1.5 – 11 kg. Powerblock Sport 5.0 modellen svarer til 10 forskellige vægte fra 1.5 – 22.5 kg. Powerblock Sport 9.0 er den ”største” model der dækker over 16 normale vægte fra 1.5 – 22.5 kg. – Se udvalget hos Abilicaonline her

 

Hvorfor træning med håndvægte?

Helt ligesom alt andet, så er der ikke fordele og ulemper ved at træne med håndvægte.

Fordele ved vægte?

 • Pladsbesparende: Håndvægte i form af en justerbar model med mange vægtstørrelser fylder ikke ret meget i sammenligning med træningsmaskiner som mavetræner, multitræningsmaskiner eller f.eks. kettlebells hvor du skal have mange vægte for samme træning.
 • Ingen skader: Du kan få skader med alt, men træning med frie vægte har en meget lille skaderisiko i forhold til f.eks. træningsmaskiner hvor kroppen bliver ”låst” i øvelserne. Håndvægte presser kroppen og giver mere naturlige bevægelser som din krop er vant til. Med mindre du taber håndvægten ned i hovedet eller tæerne eller presser dig selv på den dumme måde med vægtstørrelser du ikke har kræfter til, så kan du stort set ikke komme til skade.
 • Styrker musklerne: Træning med frie vægte styrker dine muskler og det gælder stort set alle muskelgrupper, hvor du dog logisk nok skal huske konditionstræning.
 • Øget muskelmasse/toning: Hvis du vil have større muskelmasse, er det oplagt at bruge frie vægte til både toning eller blive større. Når du bruger frie vægte udfordrer du nemlig musklerne meget mere med balance og stabilitet i forhold til en maskine hvor du øvelsen er ”låst” fast.
 • Balance og stabilitetstræning: Håndvægte presser dig i forhold til balance og stabilitetstræning som er en af de oplagte grunde til hvorfor du bør træne med frie vægte frem for maskiner.

Ulemper ved vægte?

 • Svært i starten: Hvis du aldrig har trænet med håndvægte før, er det lidt udfordrende i starten. Håndvægte kræver noget i forhold til stabilitet og balance og det kræver lidt teknik til at starte med. Helt ligesom det gælder om at finde din begrænsning i forhold til størrelsen af vægte.
 • Presse dig selv: Mange nybegyndere der kaster sig over håndvægte i træningscenteret har tilbøjelig til at vælge for store vægtstørrelser. Og hvis du samtidig skal lære den rigtige teknik i de forskellige øvelser, så kan for høje vægtklasser give dig skader fordi du overanstrenger fibrene m.m.
 • Vægttræning ikke stå alene: At træne med håndvægte er tilrådelig for alle, men træningen bør dog ikke stå alene. Muskeltræning af ben og andre muskelgrupper bør også stimuleres af andre øvelser, helt ligesom du og alle andre bør træne cardio også.

 

Hvordan vælger du de rette håndvægte?

Hvis du vil i gang med håndvægtstræning derhjemme, så skal du selvfølgelig have fundet den rette type eller typer af vægte. Her er de helt tunge håndvægte kun for bodybuildere og ikke noget for 98% af os alle andre. Du bør investerer i en træningbænk sammen med vægte, hvor den justerbare træningsbænk der godt nok koster lidt mere, vil give dig bedre muligheder for bænkpres, skulderpres m.m.

Tag højde for disse ting når du skal købe vægte:

Plads i forhold til træning med vægte?

Hvis du har et stort hus med træningslokale, så kan du give los i forhold til stativer og vægte. Et stativ og vægte fra 4 kg. og op til omkring 30 kg. vil give dig mulighed for at træne mange øvelser.

I forhold til pladsmangel i lejlighed eller mindre boliger, vil de justerbare eller Powerblock vægte være oplagte typer. Det er lidt mere irriterende at skifte vægte på den billige justerbare model, men den er dog nem at gemme væk efter træning.

Størrelse af vægte?

Hvordan finder du den rigtige størrelse kilo af vægte? Det er selvfølgelig afhængig af om du vil løfte rigtig tung eller ønsker den mere vedholdende styrke. Men nedenstående er et godt udgangspunkt at vælge ud fra for de fleste:

 • Hvis du kun kan løfte en vægt 3-5 gange i et sæt, så at vægtene for tunge til dig.
 • Hvis du kan løfte størrelsen 8-14 gange er det den helt rigtige størrelse.
 • Hvis du kan løfte over 14-18 gange med størrelsen, så bør du gå op i vægtstørrelse for vægten er for let for dig.

 

Træningshandsker?

Hvis du ønsker at træne seriøst med håndvægte, bør du investerer i et par gode træningshandsker. For stort set ligegyldig hvilket materiale af vægte du vælger, så vil du få hård hud i håndfladen med vedvarende træning. Og 100-200 kr. for et par handsker er rigtig godt givet ud, også selv om det kan virke lidt unaturligt at træne med handsker i starten.

 

Træningsbænk?

En god træningsbænk koster fra 1.000 kr. og opefter. På sigt bør du overveje at tilkøbe dette udstyr, så du opnår den bedre træning med bænkpres, skulderpres og lignede øvelser.

 

Gummiunderlag & stativ?

Hvis du vil træne indendørs i lejlighed eller anden bolig med især trægulv, vil du skåne bedst muligt med noget underlag. Her vil et billig eller dyrt gummiunderlag være et godt valg.

Der er sjælden en god grund til at smide vægtene på gulvet som nogen personer har tendens til i motionscentret, for forholdsvis mange kilo der bliver smidt fra høj højde vil give skader. Derfor du også altid finder gummiunderlag omkring sektionen i med håndvægte i motionscentre.

Et stativ eller lignede opbevaring vil være ganske praktisk hvis du vælger at købe mange størrelser håndvægte. Det er ikke en nødvendighed, for de fleste vælger ofte at købe justerbare vægte til styrketræning hjemme med håndvægte. Udvalget af stativer til vægte, kettlebells m.m. er ret stort, hvor du ofte kan gøre det billige køb ved at købe et stativ og håndvægte sæt i et. Du kan også med fordel vælge at købe brugt på DBA, Facebook og lignede steder eller finde de bedste tilbud på Pricerunner.

Din kommentar?