hvad er velfærdsteknologi ældre

Velfærdsteknologi ældre – Hvad og hvorfor nye hjælpemidler?

Pleje og omsorg er et område der er blevet sat lys på. Her er der plads til optimering, hvor velfærdsteknologi skal komme ind og gøre en forskel.

Hvad er velfærdsteknologi?

Velfærdsteknologiske hjælpemidler er i grove træk et simplificeret teknologisk værktøj, der skal agere hjælpemiddel til de, der hjælper andre og ældre personer med specielle krav. Dette er mennesker med kroniske sygdomme der gør dem mindre funktionsdygtige til at kunne klare sig selv, end ”raske” mennesker ellers vil være i stand til. Eksempler kan være robotstøvsuger, men også ting som indkøbsvogn til ældre, varmetæpper, badestole og meget andet der kan virke lav praksis.

Velfærdsteknologi er med til at hjælpe den enkelte bruger med at klare opgaverne i sin dagligdag. Opgaver der ellers kan kræve dét ekstra.

 

Et udviklende område

Det er ingen hemmelighed at den teknologiske udvikling har taget fart, og at det er noget der påvirker os alle på både godt og ondt. Men hvis vi fokuserer på de gode ting, så er den teknologiske udvikling også kommet til gode for generel omsorg og pleje.

Hvis ikke den teknologiske udvikling har været så eksplosiv som den har, så havde der muligvis ikke været fokus på velfærdsteknologi den dag i dag, som er med til at skabe værktøjer der gør det lettere og bedre, i dette marked.

Det generelle plejepersonale bliver mere fleksible, nærværende og tilgængelige for dem der har behov for det, da der er kommet velfærdsteknologi i forskellige sektorer som den private, sundhed, og pleje.

Teknologisk Institut i Danmark er en virksomhed der virkelig gør en forskel i denne branche. Teknologisk Institut har ikke bare gode idéer, men arbejder også med dem. Her er det forskning, udvikling og endda undervisning af værktøjer udarbejdet på baggrund af velfærdsteknologi.

 

Velfærdsteknologi byder på flest fordele

Velfærdsteknologi er noget der bliver forsket og udviklet til den generation, der typisk nok er mest teknologisk forskrækket over udviklingen. Det er ikke unaturligt at det er denne generation som ikke har kunnet følge med den teknologiske udvikling, hvorfor den eneste ulempe er opstået.

Ældre tror typisk ikke på teknologi. Så her er der en barriere for mange, som skal brydes.

Når det så er sagt, så er der tre nævneværdige fordele ved velfærdsteknologi:

  • Accept af teknologien gør, at plejepersonalet og de nærmeste pårørende bliver aflastet i deres arbejde. Disse mennesker får derfor flere ressourcer til dem selv, som de kan bruge på andre, og samtidig passe deres arbejde og udføre deres pligter. Dette er altså en generel gode for samfundet.
  • Det er ikke sjovt at være afhængig af andre, hvilket ældre i høj grad også mærker, men typisk ikke vil vise. Men uanset alder, så har vi alle sammen prøvet at få et hak i vores værdighed, når vi har stået i en situation hvor vi konstant har brug for hjælp. Nye teknologiske hjælpemidler kan gøre mennesker mere selvstændige og giver dem en større tro på sig selv.
  • Med alle disse goder som velfærdsteknologi bidrager med, så gør det bare selve levestandarden højere. Med alle de redskaber der er for at kunne opretholde et sin levestandard, giver os en forøget livsglæde. Med andre ord, så har vi det godt, fysisk og psykisk, ved udnyttelse af velfærdsteknologi.

Det skal ikke lyde som noget hokuspokus, da det i virkeligheden er teknologi og det videnskabelige der hjælper os. Det er heller ikke fordi en modificeret kalender skal lyde som noget vi bør bede en aftenbøn til, blot fordi det er indbegrebet af velfærdsteknologi.

Det er de små ting i livet som slider os op, som vi gør noget ved, netop ved hjælp af velfærdsteknologi. Velfærdsteknologi bidrager herved til livsglæden, respekten for sig selv, og forøger livskvaliteten, i en alder eller periode i sit liv, hvor det ikke havde været forventet at være muligt.

 

Hvem er velfærdsteknologi for?

Vi har nævnt de kære ældre en del, men dette skal ikke afskrække dig for hvem velfærdsteknologi forskes og udvikles for. Alle og enhver der ikke har det let ved de almene ting i dagligdagen, kan nyde godt af velfærdsteknologi.

Velfærdsteknologiske hjælpemidler er også for demente, som ikke nødvendigvis er ældre. Demente har nogle særlige behov for støtte og nærvær, hvilket kan være et svært behov at imødekomme, specielt som pårørende.

 

Velfærdsteknologi i dagligdagen

Velfærdsteknologi kan som nævnt i artiklen her, være rigtig mange ting. Der er i dag så mange forskellige værktøjer, at det ikke vil være muligt at remse dem op her.

Men for at udforske mulighederne, handler det om at søge og tænke kreativt.

Vi nævnte eksempelvis en kalender før. Et eksempel på velfærdsteknologi er netop en kalender, der kan holde styr på alting for dig. En kalender der blandt andet kan tilkobles og synkroniseres med pårørende og evt. plejepersonale. Eksempelvis, kan det være at der er tastet en aftale ind i kalenderen til en læge, hvor pårørende og plejepersonale kan se dette, uden rent faktisk at være fysisk til stede.

Mennesker med funktions nedsatte sygdomme, har ofte meget svært ved at holde deres hjem rent og pænt. Det er heller ikke den bedste tjans for plejepersonalet og pårørende, såfremt de bliver nødsaget til at hjælpe, eller gøre noget ved det.

Et rent hjem bidrager til gode levevilkår.

Et eksempel vedrørende velfærdsteknologi og rengøring, kan være Hobot 268, som er en robot der kan vaske og pudse vinduer.