rollator test med de bedste modeller

Hvilken, hvorfor og hvad koster en rollator?

Der findes mange gode hjælpemidler til hverdagen for ældre, handicappede og andre i 2019. Her er hjælpemidler til bevægelse som et gangstativ eller en rollator, måske noget der kan blive uundværligt i hverdagen.

Problemet er, at du selvfølgelig skal vide, om det er tid til en rollator, hvilken type og model til dine behov. Disse ting er, hvad vi prøver at besvare i denne lille guide.

 

Indendørs eller udendørs rollator?

Du finder forskellige modeller og typer, hvor den største forskel er udendørs eller indendørs rollator. Her gælder det selvfølgelig om at vide, om du udelukkende skal bruge den indendørs, eller der er behov for også at bruge den udendørs, som de fleste gør. Her skal du vælge mellem en all-round rollator til inde og ude brug, eller måske en decideret off-road rollator til udelukkende udendørs brug.

God allround model

Køb den gode allround rollator til ældreMobilex rollator

God udendørs model

Køb en udendørs rollator til vejr og vindTrust Let´s go Out

God indendørs model

Køb Trust Care rollator til ældre

Trust Let’s Go

 

Vælg med 3 eller 4 hjul?

Du finder forskellige typer, hvor du finder modeller med tre eller fire hjul. Her er de tre-hjulet rollatorer ofte beregnet til at bruge indenfor, da denne type har en mindre venderadius. Du finder også mange indendørs modeller med fire hjul. Men de tre-hjulet er dog bedst velegnet til indendørs brug, for fire hjul giver mere stabilitet, hvilket udendørs terræn kræver.

Maks. belastning for rollator?

Belastningen på rollator er selvfølgelig vigtig at tage højde for, når du kigger på udvalget af Meyra, Khargo, Parade, Jazz, Mobilex, Ahlberg og andre rollator modeller.

Maks. belastning ved en rollator er lige så vigtigt som ved en toiletstol, badetaburet, drejesæde m.m. Hvis belastningen er for høj i forhold til robustheden, vil rollatoren tippe/kollapse.

Vægt på rollator?

De fleste rollatorer er lette, men vægten på selve modellen er måske noget, der skal tages højde for. Jo mindre modellen vejer, jo nemmere kan den være at styre. Det kan også forekomme, at en alt for let model måske virker skrøbelig, hvor tunge ting ofte giver en slags falsk sikkerhed. Men en let vægt vil være smart især til udendørs, da kantsten eller indstigning i en bus kræver, at brugeren skal løfte lidt mere i rollatoren.

Med sæde?

Udendørs modeller med fire hjul kan også købes med et sæde lidt som en kørestol fungerer. Det giver mulighed for at hvile benene, hvis du trænger til en pause.

Du finder modeller med sæde der samtidig er justerbar frem for modeller med fastmonteret sæde. Helt ligesom du finder sæder i forskellige kvalitet som det også gør sig gældende for stole, sofaer og andet møblement.

Hvilken højde?

Højden på rollatoren skal selvfølgelig også passe til brugeren. Her gælder det om både at vælge en model med en god højde, og så en model der kan tilpasses til højden.

Sammenklappelig?

Hvis behovet for en rollator ikke er som støtte hele tiden, eller du søger til udendørs brug, kan det være smart at kigge efter en sammenklappelig rollator. En rollator der kan klappes sammen, er noget mere medgørlig. Se denne video med en sammenklappelig model, så du kan se, hvad du vinder eller ikke vinder med en sammenklappelig model.

Ønsket om brug af rollator?

Du kan købe en relativ billig rollator i Harald Nyborg, T-Hansen, Føtex eller online, hvor salget er steget en del gennem de senere år til næsten at danne rollator banden påny. En rollator er nemlig et godt redskab til hverdagen, men ønsket om at bruge en rollator, skal komme fra brugeren selv. Hvor salget nok mere er et udtryk for velmenende pårørende, end ønsket fra brugerne – Du finder trods alt en del brugte rollator i næsten ny stand til salg i DBA, Facebook m.m.

Hvis du vil give en gave til din far, mor eller anden der kan få gavn af en rollator, så tag dem med i overvejelserne. For ønsker han eller hun virkelig at bruge en rollator eller ej?

Tilskud fra kommunen?

I Danmark er vi ganske godt kørende i forhold til hjælpemidler. For både som handicappet eller ældre kan du søge om tilskud til diverse hjælpemidler via Fritvalgsordningen. Helt ligesom du på mange biblioteker frit kan låne simple hjælpemidler som gribetang, påklædningspinde og andet. Og en rollator kan du også få på bevilling fra kommunen, alt afhængig af kommune.

Se Borger.dk for mere information om tilskud og bevilling – her.

 

Kilder:

Din kommentar?