Hvordan vælger du et par gode løbesko

Hvordan vælger du et par gode løbesko?

Hvordan vælger du et par gode løbesko? Der findes flere skofabrikanter, mærker og modeller end gode grunde til at begynde løbetræning. Det kæmpe udvalg indenfor løbesko kan være en hel jungle at finde rundt i, for de fleste. Derfor er det vigtigt at du har nogle guidelines som du kan holde dig til. Et par sko er trods alt en essentiel del af løb hvor udstyr som flipbelt og andet måske ikke er helt så nødvendigt.

Hvad er dit behov & ønsker?

Først skal du have gjort dig nogle tanker om, hvad det er du gerne vil have i et par gode løbesko?

Her er et spørgsmål der er gode at have afklaret med dig selv inden du begiver dig ud på nettet eller ned i butikkerne.

  • Skal dine løbesko bruges til at løbe indendørs eller udendørs?
  • Skal dine løbesko have en bestemt farve?
  • Skal det være løbesko fra et bestemt mærke?
  • Skal dine løbesko støtte i svangen eller være neutrale?
  • Hvad er du villig til at give for dem? – hvilket prisleje skal de være i?
  • Hvor meget og hvor langt løber du?

For at starte helt fra begyndelsen er det vigtigt at vide at et par gode løbesko til din ven, eller veninde, overhovedet ikke er ens betydende med, at det er et par gode løbesko for dig.

Individuelt behov

Når du skal vælge et par gode løbesko er det 100% individuelt, hvilke løbesko der er gode for dig. Det er derfor altid det allerbedste, at tage ned i en sportsbutik, hvor du kan prøve, dem for at vide hvad DU føler, er et par gode løbesko. Det er vigtigt altid at prøve løbesko på din egen fod, for at kunne mærke, om de er gode for din fod. I sportsbutikkerne er de gode til, at give dig individuel råd og vejledning, til at du finde et par gode løbesko. Eller de kan lave nogle gode test, for at afprøve dine behov, din løbestil og dine fødders proportioner.

Se også: Tips til at undgå løbeskader

Men hvad betyder det, at en løbesko er; neutral eller med pronation?

Der er meget snak om, hvordan et par gode løbesko, skal støtte foden, og kort sagt så er der 3 forskellige løbestile; neutral, pronation og supination. Ved en neutral løbestil vil din fod ”lande” med din kropsvægt fordelt på hele foden, hvorimod du hvis du har pronation vil ”falde” indad, og derved lave et lille vrid i anklen hver gang du lander. Til sidst er supnation hvor foden ”lander” med vægten fordelt mest på ydersiden af forfoden, hvor man også ofte er stiv i fodleddet.

Løbestil?

I sportsbutikkerne kan du, på et løbebånd, få testet hvilken løbetype du har. Her kan du tydeligt se hvordan din fod lander når du løber.

Hvis du skal finde et par gode løbesko til en neutral løbestil, kan du for det meste vælge og vrage, da de fleste løbesko bliver lavet med en neutral sål. Det er som oftest også dem, der er billige eller på tilbud, fordi deres sål ikke skal bestå af flere forskellige dele, give speciel støtte eller aflastning. Så hvis du har en neutral løbestil, er det forholdsvis nemt, at få et par gode løbesko, til en overkommelig pris.

Har du pronation, er det vigtigt at du får den gode og grundige vejledning i, hvilke løbesko der passer til dig, fordi du har brug for ekstra støtte når du løber. Derfor skal du finde de gode løbesko, hvor der er støtte eller ”pronation” i.

Til sidst, er det ved supnation også vigtigt med den gode løbesko, der giver støtte så foden ikke skyder ud ved forfoden. Spørg her også en medarbejder i butikken til råds, for at sikre at du får lige præcis dén støtte du har brug for når du løber.

Når du har fundet dén løbesko der passer til din fod, løbestil, behov og præferencer, er det en rigtig god idé at sammenligne prisen på  modellen med andre butikker eller webshops, da prisen på løbesko variere meget fra sted til sted.

Dine løbesko, er altafgørende for, hvordan du kommer til at løbe, og hvis du vælger de forkerte løbesko, kan du ende op med skader på både fødder, ben og ryg. Det er derfor også vigtigt at sige, at man som tommelfingerregel ikke skal bruge det samme par løbesko, i mere end 12 måneder, fordi støtten, den støddæmpende effekt og sålen vil blive slidt ned, og miste deres gode effekt.