Hvad bruger kroppen fedt til?

Hvad bruger kroppen fedt til? Hvis du er i tvivl, få svaret

Hvad bruger kroppen fedt til? Det kan være svært i dagens Danmark at se hvad vi egentlig skal bruge fedt til – og er det overhovedet godt for noget?

Det er blevet moderne at være ”sund”. Fitness og sund kost fylder det meste af samtaleemnerne i dag, hvor vi har positivt fokus på proteiner, mens vi bagtaler fedt negativt. Selvom mange sofabordseksperter vil mene at den perfekte verden og det perfekte menneske slet ikke indtager noget som helst fedt, så er det slet ikke sådan verden hænger sammen. Heldigvis.

 

Hvad får kroppen energi af?

Faktisk er dette spørgsmål retorisk, da kroppen får energi af fedt. I kategorien ”energi” finder vi både fedt, kulhydrater og protein, hvor fedt simpelthen er nødvendigt for kroppen. Vi danskere i en almindelig kost, får knap 40 procent af vores energi fra fedt, hvilket du ikke skal begynde at gå baglæns over. At så mange procent af vores energi kommer fra fedt, er det anbefalede for en sund livsstil. Du vil stadig have brug for de gode råd til hvordan du kan undgå de usunde fristelser.

Det er for tidligt at juble og være stolt, da vi lige skal have noget mere på plads angående fedt. Der findes nemlig flere forskellige typer af fedt.

Det fedt vi får mest af i Danmark, stammer fra kød og mejeri, hvilket altså ikke nødvendigvis er det bedste. Langt det meste af det fedt vi indtager, bør være fra planter, korn og fisk. Så hvis du stadig gerne vil have en del fedt i din kost, og derved få noget energi, så skru ned for fedtet ved kød og mejeri, og op for planter og fisk.

 

Hvad sker der i kroppen?

Hvor ender fedtet ved vægttab? Nu ved du at kroppen får energi fra fedt, og nu finder du ud af hvordan kroppen reagere på indtagen af fedt.

I og med at kroppen får mere energi fra fedt, så gør det at cellerne i kroppen åbner sig op, så kroppen ikke er træt. Blodet strømmer lettere rundt fra A til B, og der sker altså ingen hindringer for den aktivitet du vil have din krop til at udøve.

Hvis du indtager for meget fedt over en dag, så bliver alt det kroppen ikke har behov for, lagret. Det er altså det fedt du kan se i spejlet, der typisk sidder på hofter, bryster og bagdel. Dette kaldes altså fedtvæv, til trods for at vi i daglig tale bare omtaler det som fedt. Dette kan altså føre til overvægt, hvis du får for meget fedt indenbords og det blot skal lagres.

 

Usund kost og for meget fedt

Følgende hænger typisk sammen. Hvis du spiser rigtig meget fedt, så har du højst sandsynligt heller ikke den sundeste kost på julemærkehjemmet.

Mulige konsekvenser ved en usund kost og derved indtagen af for meget fedt, er bl.a. livsstilssygdomme. Disse indebærer altså overvægt (som vi har været inde på), sukkersyge, samt hjerte- karsygdomme.

Det kan være meget ubehageligt at se i øjnene, men jo før det bliver gjort, jo bedre og hurtigere bliver det rettet op.

 

Hvor meget fedt må jeg så spise?

Hemmeligheden bag det at forbrænde fedt som overvægtig? Som med alt i verden, er det forskelligt fra person til person. Men ligeledes som alt i verden, findes der også tommelfingerregler vi kan tage udgangspunkt i.

Over en ganske normal dag, bør din kost bestå af:

25-30% fedt
10-20% protein
50-60% kulhydrater

Som du kan se, er det faktisk overraskende meget fedt der anbefales til det almindelige individ. Men vi skal her se på de 25-30% fedt og hvordan de sundest skal fordeles, af de forskellige typer fedt.

5-10% bør være fra flerumættede fedtsyrer
10-15% bør være fra enkeltumættede fedtsyrer
Maksimalt 10% bør være fra mættede fedtsyrer

Uden at være ekspert på fedt, så ved du nok allerede nu, hvilken en af dem der dække alle de usunde ting – nemlig de mættede fedtsyrer.

Flerumættede fedtsyrer er det vi snakkede om før. Planter og fisk. Dette kan eksempelvis være olie (solsikke, soja, majs, valnød osv.) og makrel, laks, ørred og sild.

Dette er de vigtigste typer af fedt du bør kende til i din hverdag, så du og din krop kan få mest ud af din kost.

Det kan altså betale sig i stor stil at skærer ned på det usunde fedt og erstatte det med det sunde. Både biologisk og økonomisk.

No Responses

Din kommentar?