Brug vandrestave test til at finde den bedste model

Vandrestave test med de bedste stave i foldbar/teleskop type

Vandrestave hjælper til en bedre stabilitet, balance og kan give støtte op og ned af forceringer. Her er redskabet ofte brugt til vandring i kuperet terræn, bjerge og som hjælpemiddel til ældre hvor især stavgang er blevet populært. Hvad end dit behov er for at købe vandrestokke, er modellerne ens.

I denne vandrestave test / guide finder du svar på hvad, brug af vandrestave, hvordan du finder de rigtige til dit behov og selvfølgelig forskellen på de to forskellige typer: teleskop og sammenklappelige vandrestave.

Foldbare stave

Teleskopstave

 

Foldbare vandrestave

Du finder teleskop eller de sammenklappelige/foldbare vandrestave. Her er den store fordel ved at vælge den foldbare, at den fylder mindre end teleskopstangen. Derved er den noget nemmere at have i rygsækken fra Fjällraven eller opbevaring i andet vandreudstyr. Det skal dog siges, at teleskopstave også kan gøres kortere og opbevares, men den foldbare type fylder dog mindst.

En foldbare stav fylder omkring 33 cm. i højden foldet sammen. Teleskopstangen fylder 59 cm. i højden når foldet sammen. Her er den foldbare type velegnet til opbevaring taske eller håndbagage.

En foldbar vandrestav er opdelt i rør med en kraftig wire, hvilket gør den mindre mobil indenfor højdejustering i forhold til teleskopstave.

 

Teleskop vandrestave

Vandrestave er opfundet til dét navnet siger, nemlig vandre. Her er det et godt redskab til støtte både for unge som ældre. Helt ligesom vandrestave også er ganske velegnet til etapeløb med rygsæk, ultra trail og vandring i bjergene.

Vandrestave bruges også til motion i form af stavgang.

Se også: God sammenklappelig stok til ældre

 

Hvad kan du bruge vandrestave til?

En teleskop vandrestok har den store fordel, at den er nem at gøre kortere eller længere.

Du finder forskellige modeller som Black Diamond, Leki, Fizan Compact, X-Mile i forskellige materialer, som kommer med mulighed for justering fra 63 cm til 140 cm.

En vandrestav til ældre er praktisk til den længere gåtur eller vandretur.

Til outdoor brug kan teleskopstangen på højde med liggeunderlag, sovepose, vandresko m.m. have en funktion som teltpæl eller til en tarp.

 

Fordele?

Det at vandre foregår som regel i skov, stier, bjerge m.m. hvor underlagt er ujævnt og forskelligt. Her kan det være løse sten i bjerge, grus, asfalt, græs, jord m.m. Det belaster dine muskler og sener, hvor stavene er med at give støtte og måske tage noget af denne belastning. Fordele ved at bruge stave er:

  • Vandrestave støtter overkroppen
  • Med en ranker holdning kan du opnå en bedre generel balance
  • Ved brug af stave får du støtte, men dog ingen garanti for ikke at falde
  • Med stavgang rører du dig logisk nok, og hermed kan du opnå en bedre kondition
  • Stave kan være motivationen der får dig til at røre dig

 

Stavgang?

Stavgang er blevet ganske almindeligt som motionsform både i by og land. Der er forsket i om stavene aflaster dine knæ eller ej. Konklusionen er, at der ingen bevis er på at vandrestave aflaster dine knæ.

Vandrestavene kan være din motivation til at komme ud og dyrke motion, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler fysisk aktivitet i mindst 30 minutter om dagen.

Stavgang træner din kondition men også musklerne i arme, ben, ryg, mave og nakke. Ved stavgang for at få optimal udnyttelse, skal armene være med og derved forøge dit energibrug.

 

Hvem er stavgang for?

Stavgang kan være den gode motionsform til dig der har ømme led, muskler eller er gigtplaget. Hvis du bruger stavene rigtigt, bruger du det mindste af kroppen når du går. Hvor især ujævnt underlag vil bruge stavene til at holde balancen, og det aktiverer alle de små muskler i kroppen.

 

Hvem er stavgang for?

Stavgang kan være den gode motionsform til dig der har ømme led, muskler eller er gigtplaget. Hvis du bruger stavene rigtigt, bruger du det mindste af kroppen når du går. Hvor især ujævnt underlag vil bruge stavene til at holde balancen, og det aktiverer alle de små muskler i kroppen.

 

Vælg kulstof eller aluminiumsstave?

Vandrestave er ofte fremstillet i aluminium eller kulstof/glasfiber.

Den mest holdbare type er stave af kulstof. Kulstofstave er også lettere, fjeder mere men koster også mere end stave af aluminium.

Vandrestave af aluminium er billigere, tungere og har lettere tendens til at bøje.

Det holdbare materiale er bedst men dyrere. Det skal du selvfølgelig opveje mod hinanden. Men en vigtig detalje ved begge typer er, at håndtagene er formet så de passer til din hånd. Helt ligesom en handske så stavene hænger på hånden.

 

Indstil stave?

Det gælder om at stavene er indstillet korrekt så du ikke belaster skuldre. For at indstille højden skal du stå med rank ryg. Slap af i skuldrene og lad armene hænge fladt langs siden. Bøj albuen i en vinkel af 100 grader, så hånden er placeret lavere end albuen.

Denne formel bruges som tommelfingerregel:

Højde i cm x 0,66(+/- 5 cm).

 

Underlag?

Det kan være nødvendig med gummifødder til vandrestave hvis underlaget er hårdt. Her er det ofte asfalt og lignede, hvor gummifødder er oplagt til dig der vil træne i byen, så stødene bliver absorberede når du sætter staven i.

 

Hvordan går du med vandrestave?

Hvis der kun bruges én vandrestav, agerer den ofte stok. Her bruger du vandrestaven i modsatte side af det dårlige ben. Når du træder det dårlige frem, følger vandrestaven med til at tage vægten, mens du træder det modsatte ben fremefter.

Den mere primære brug som stavgang er at bruge begge stave. Se denne korte video med instruktion til hvordan du går rigtigt:

 

Kilder: