hvad og hvorfor bruge udrensningskur?

Udrensningskur guide – Hvad, hvorfor og hvordan om det at rense ud

En udrensningskur er en kur der går ud på at undgå fødevare. Det er en meget alternativ kur fra det vi normalt kender til og høre om, hvor det desuden også går ud på at undgå en række fødevare, men som i højere grad går op hvilke fødevarer du skal spise.

En udrensningskur vil være godt for langt de fleste mennesker, selv hvis du ikke engang har behov for at tabe dig, så er en udrensningskur noget der vil gavne din krop alligevel. I dag fylder vi os med hvad som helst og selvom at du ikke er overvægtigt, kan du stadig fylde dig med fødevarer der ikke er gode for kroppen; kost er vejen frem til at tabe sig.

En udrensningskur er godt for dig der gerne vil tabe dig og/eller gerne vil rense din krop for gift- og affaldsstoffer.

3 programmer til udrensning, ren krop og fra usund til sund

Udrensning & Forvandling

Susanne Jonassen

Ren Krop Sund Krop

Alejandro Junger

Fra usund til sund

Oscar Cadogan

 

Hvad er det så du ikke skal spise?

Oftest går en udrensningskur ud på at du skal undlade kød og mælkeprodukter. Om ikke andet skal du minimere mængden drastisk, i forhold til hvad en gennemsnitsdansker indtager.

Hvorfor kød og mælkeprodukter?

Grunden til at du bør undlade kød og mælkeprodukter er, at disse er svære for kroppen at fordøje. Du har muligvis hørt om en ’juicekur’ som faktisk også er en form for udrensningskur. Men umiddelbart er vi mere modtagelige og åbensindet når vi hører om en juicekur, end når vi snakker og overvejer en udrensningskur. Dette skyldes måden hver kur præsenteres på.

Ved en juicekur ved du at du kun skal drikke juice. Men ved en udrensningskur bliver der sagt at du skal undlade det de fleste, muligvis også dig, sætter pris på ved spisning.

Nu ved du at der ikke bare er én udrensningskur, men flere af slagsen. De giver alle et forskelligt udbytte, ingen er lige lette at forholde sig til, så du må undersøge og finde den udrensningskur der er lige noget for dig.

 

Hvad skal du forholde dig til?

Når du undersøger hvad en udrensningskur er og hvad eksperter, forskere og almene privatpersoner fortæller om det, så får du meget blandede svar. Nogle mener at det er en supereffektiv kur, andre vil fraråde at benytte sig af en udrensningskur og så er der de, som er et sted midt i mellem, der mener at en udrensningskur er bedre end den anden.

Derfor er der nogle historier du skal abstrahere fra og nogle fakta du bør kende til, når det vedrører en udrensningskur.

Du ved at en udrensningskur er for at du renser din krop for gift- og affaldsstoffer, samtidig med at det kan være en gavnlig kur til de som vil tabe sig. Hvad du derfor godt kan regne med er, at en udrensningskur ikke bør benyttes af gravide og børn.

Når det så er sagt …

 • Er det falsk information, når du hører at en udrensningskur er overflødig, med det argument at kroppen er selvrensende. Det er rigtigt at din krop er selvrensende, men det var den også da vi var neandertalere. Så selvom du mener din nabo spiser som et forhistorisk menneske, så indtager vi altså bare noget andet i dag, end vi har gjort førhen i tidligere generationer. Vi skal huske på, at kroppen ikke er skabt til at behandle det nye spise du indtager om 25 år.
 • En sand information er, at en udrensningskur bidrager til dit vægttab på den måde, at du vil se en hurtigere fremgang. Flere hundredtusinder verden over har benyttet sig af en udrensningskur og ud af dem, er der flere tusinder der deler deres positive resultat. Det kan være svært at vise videnskabelig dokumentation på at en udrensningskur gavner dit vægttab, men der er omvendt ingen videnskabelig dokumentation på at de succeshistorier der findes, ikke skyldes en udrensningskur.

Hvis du er usikker på hvad du skal forholde dig til, så bør du kontakte din læge, en diætist eller en anden faglig person med ekspertise omkring sådan en kur.

 

Bivirkninger?

Faktisk er der nogle bivirkninger ved en udrensningskur, men det er langt fra alle der oplever dem. Bivirkningerne er harmløse og er noget du typisk vil kunne opleve i din dagligdag, helt naturligt.

Disse er:

 • Du kan føle dig mere træt og have mindre overskud nogle dage.
 • Du kan føle dig en anelse ubehag, hvor du har lyst til at sidde i sofaen og slappe af.
 • Du kan opleve at få kvalme i ny og næ.
 • Du kan få hovedpine i korte perioder i løbet af dagen.
 • Du vil føle dig mere modtagelig over for eventuelle slag, hvor du vil være mere øm.

Ved hovedpine og træthed, kan dette behandles ved at tage et dejligt bad. Kvalme kan forsvinde med en Panodil og alternativt kan trætheden forsvinde ved at sove mere.

Såfremt du oplever en kraftig hovedpine, en ulidelig kvalme eller at du er ekstremt øm, bør du opsøge din læge hurtigst muligt, da dette hyppigst ikke har noget med en udrensningskur at gøre, men let kan forbindes med det, når nu du kender til de potentielle bivirkninger.

 

Alternativ til en udrensning af kroppen

Der er mange andre metoder til hvordan du kan rense din krop, uden at benytte dig af en udrensningskur. Dog er det langt fra alle der samtidig kan bidrage, eller være skyld i, et vægttab.

De gængse tips til hvordan du taber dig bedst og sundt, er ofte hvad der vil hjælpe med udrensning også. Her får du nogle hurtige stikord over hvad du kan spise, som også vil gavne din krops udrensning af gift- og affaldsstoffer:

 • Spis sundt, spis grønt
 • Sørg for et langsomt vægttab
 • Begynd at motionere
 • Spis varieret og sundt.
 • Drik rigeligt med vand (2-3 liter om dagen)
 • Drik mindre alkohol
 • Få de nødvendige vitaminer
 • Sørg for at få frisk luft
 • Sørg for at have et rent hjem
 • Undgå tobaksrøg

Alt ovenstående kan en kostvejleder hjælpe dig med. Det er næsten umuligt at tage hensyn til alle af ovenstående punkter, så det skal du ikke være ked af ikke at kunne overholde. Når du benytter dig af en udrensningskur, kan der være fordel i at være på kuren i 2-3 dage, have en dag hvor du ikke er på den, og så 2-3 dage igen med en udrensningskur. På denne måde mindsker du muligheden for at opleve bivirkninger, samtidig med at bliver lettere for dig at omvende din livsstil.

 

Detox produkter til din udrensning

Din kommentar?