hvad er hørfrøolie?

Hørfrøolie guide – Hvad er, hvor meget og hvilken?

Hørfrøolie er sundt for dig, eftersom hørfrøolie er rig på omega-3 fedtsyrer. Disse fedtsyrer er essentielle for kroppen, fordi kroppen ikke selv kan danne det. Hørfrøolie er som sagt rig på omega-3, i samme grad som fiskeolie er.

”Slankekur” er ikke et ord der ligefrem får hårene til ar rejse sig på den gode måde. For et årti eller to siden, var en slankekur mere eller mindre den eneste kur du kunne komme på, hvis du gerne ville tabe dig. Der fandtes ikke lige så mange muligheder som der gør i dag, hvor der nu er mange forskellige former for hurtige slankekure som 8-timers kuren, Atkins m.m.

 

Vi skal have fedt, men ikke hvilket som helst fedt

Der er forskel på den fedt vi indtager. I mange af de processer kroppen går igennem hver eneste dag, skal der fedt til. Eksempelvis når kroppen skal opbygge cellemembraner, hvilket er en del af en anden proces i forhold til at producere hormoner. Det er derfor vigtigt at du får nok fedt i løbet af dagen, eller mere specifikt, fedtsyrer.

 

Hørfrøolie er undervurderet

Enten er hørfrøolie undervurderet, eller så er det fordi at befolkningen ikke helt har fået øjnene op for hørfrøolie lidt ligesom Chlorella, chiafrø eller bukkehornsfrø. Hørfrøolie er en god kombination af fedtsyrer, hvilket vi har brug for. I Danmark, får langt de fleste af os alt for meget omega-6, da det stammer i rigtig mange fedtrige madvarer, men hvor vi til gengæld får for lidt omega-3.

Det er en olie udvundet af hørfrø. Selve planten er en spinkel og vokser rigtig mange steder i verden, hvorfor olie faktisk er meget let tilgængeligt. Hvert hørfrø indeholder næsten 40% olie, hvilket er utrolig meget når man ser på det lille frø, som langt fra føles som værende 40% olie. Af denne olie, er det ca. 50% af fedtet, der er ALA (alfalinolensyre).

”Og hvad skal kroppen så med ALA?

Kroppen omdanner ALA til EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), hvor omega-3 fedtsyrerne er – og voila, nu kender du den videnskabelige årsag til hvorfor hørfrøolie er sundt for din krop.

 

Populære Hørfrøolie & kapsler

Nyborggaard Koldpresset

Olie of Life hørfrøolie

Römer hørfrøolie koldpresset

Urtekram Hørfrø – Kæmpenatlysolie

Biofood hørfrøolie øko

Natur Drogeriet Flax-Omega 3 m. Øko hørfrøolie

 

Indtagelse af hørfrøolie

Hørfrøolie er en skrøbelig olie som du skal være varsom med. Hørfrøolie skal helst opbevares på køl, da hørfrøolie meget hurtigt bliver meget bitter, samtidig med at det helst skal være indtaget inden for en kort periode. Netop af disse årsager, egner olie sig ikke til at lave mad i, da den netop ikke er god til at håndtere varmen.

Som ellers er lidt ironisk, da selve planten kommer fra Egypten.

Du kan dog med fordel tage olie til salater, i smoothies og i proteinshakes.

 

Køb af hørfrøolie

Først og fremmest, er der mange der tror det er bedst blot at spise selve hørfrøene. Men her er der altså ingen yderligere gevinst at hente, end hvis du køber hørfrøolie i stedet. Faktisk, vil det være bedst at købe og indtage hørfrøolie, da frøene er beskyttet i en lang del af fordøjelsen, hvis ikke hele delen. Dette skyldes frøenes skal, som er meget modstandsdygtig. Dette vil resultere i at rigtig mange af de indtagende frø, vil komme ud som hele igen, når de har været igennem systemet i kroppen, som blot vil resultere i at du ikke har fået noget hørfrøolie af de frø.

 

Fordele ved at indtage hørfrøolie

Hørfrø og hørfrøolie har lagt højt på forskningens prioriteringsliste i mange år, hvilket vi har fået en del sundhedsmæssige gaver ud af.

  • Kan have en effekt mod kræft: Det mest omdiskuterede samt det der forskes i primært, er om hørfrøolie kan påvirke kræft på den ene eller anden måde. Dette er stadig i undersøgelsesfasen, men vi mennesker har fra gammel til behandlet kræft med hørfrøolie – mon vi har gjort det tilfældigt? Forskningen viser til tider at hørfrøolie er med til at mindske væksten af tumorer i brystet, samt mindske væksten af kræftceller generelt. Dog er der ikke noget der er konstateret endnu.
  • En del af dit vægttab: Hvis du, som så mange andre danskere, gerne vil tabe dig, så kan hørfrøolie være din ven på denne front. Lige så snart du får hørfrø i dit tarmsystem, bliver din tyktarm smurt, således at det vil være lettere for dig at lave afføring. Hørfrøolie sørger samtidig også for at dit fordøjelsessystem er aktivt, og giftstoffer i kroppen hurtigere kommer ud.
  • Hjertet har godt af hørfrøolie: Ved højere indtagelse af ALA vil dette forebygge hjerte- karsygdomme. Forskning har vist at de som indtager ALA, i form af hørfrø olien, har en mindre risiko for at få et hjerteanfald og andre fatale hjertesygdomme.
  • Hørfrøolie mod eksem, psoriasis og appelsinhud: Den er god nok, de damer. Hørfrøolie sætter gang i den motor der producere kollagen som er et værn mod cellulite (appelsinhud). Det samme gælder for eksem, hvor huden også er udfordret, blot på en anden måde end ved appelsinhud.  De fedtsyrer du finder i olien, er med til at forbedre og bibeholde din huds elasticitet og tekstur.

Foruden dette, er der flere goder som hørfrøolie kan bidrage med. Her er der tale om reducering af rynker, benyttelse som hudplejeprodukt da det giver en pæn hud og behandle Sjögrens syndromet.

Din kommentar?