Har du overvejet om en balancepude ikke kan være det perfekte træningsudstyr til din genoptræning, koordinations- eller balancetræning?

Måske du bare ønsker en anden træningsform til at styrke din core, led og generelle kropsholdning hvor puden af skum eller luft kan udgøre en hurtig gang fitness derhjemme frem for transport og tid i fitnesscentret?

Hvis du har oplevet skader eller måske har efterveer af skader, så er udstyr som skråpuder, vippebræt eller balancebræt ofte med til at styrke musklerne omkring knæet eller ”genoprette” en lidt forkert belastning. Her kan puden med luft til den stående eller siddende træning måske også være fordelagtigt for dig.

Fordele til hvad, hvorfor, hvordan og hvilke puder der kunne være fordelagtige, kan du finde i denne lille guide der skulle give svar på de mest gængse spørgsmål angående balancepuder i 2019.

3 gode modeller til forskellig brug

Abilica Soft Balance

Perfekt siddepude

Pris: 345,- kr.

Bosu Pro

Godt træningsredskab

Pris: 1129,- kr.

Med skum

Perfekt til arbejdspladsen

Pris: 339,- kr.

Hvad er en balancepude?

Puden kan være det gode og måske bedre alternativ til træning på fitnessbolden til genoptræning eller forebyggelse f.eks. ved at træne rygmuskulaturen. Med de forskellige øvelser på balancepuden træner du din koordination og balance. Selve puden er fyldt med luft(kommer også med skum), som når du bruger den, skaber en naturlig bevægelse i puden der anstrenger dine muskler netop fordi du skal holde balancen.

De gængse modeller kommer med to forskellige sider. Den ene side er glat mens den anden er nubret, der kan komme som små runde pigge eller ringe.

Da puden virker med luft i, kan du regulerer luften i puden så træningen bliver hårdere eller lettere, hvilket er tilrådeligt at bruge i en balancepude hvis du har dårlig knæ, hofte og andet så du ikke overanstrenger.

Fordele ved en balancepude?

  • Bruges til genoptræning og skadeforebyggelse indenfor fysioterapien
  • Billigt træningsudstyr der styrker din generelle sundhed
  • Kan bruges til at styrke kroppen mens du sidder og arbejder eller studerer
  • God til folk med svage led og muskler
  • Fylder ikke specielt meget og kan tages ud og væk hurtigt
  • Kan bruges både stående, siddende og liggende

Hvad træner du med en balancepude?

Du træner din balance, koordination og reaktionsevne med den normale balancepude. Stående sker det ved at dine muskler bliver anstrengt og styrket. Her er hovedsageligt knæ, ankler og fødder du træner når du står op. Hvis du sidder på puden mens du f.eks. arbejder, kan du træne ryg og mave der kan modvirke rygsmerter og styrke din core samt rette din kropsholdning op.

Hvem er balancepude for?

Det er et godt stykke træningsudstyr som vi alle kan have gavn af. For du kan bruge den mens du sidder på kontorstolen og arbejder, helt ligesom du kan lave træning mens du ser nyheder eller andet i hjemmet.

Balancetræning er godt for alle, men især hvis du har en dårlig balance der kan komme efter skade eller ved slid på f.eks. knæ, hofte eller led. Her vil puden nemlig hjælpe dig til at styrke de små muskler der afhjælper styrken i knæet, og kan gøre smerterne ”mindre” hvis du lider af bruskmangel fra led eller måske korsbåndsoperation.

En balancepude siges også at kunne styrke koncentrationen ved børn, så de sidder mere roligt på en stol.

Balancepude til børn?

Du kan bruge denne pude som siddepude til børn så den urolige dreng eller pige sidder mere stille.

Der er lavet undersøgelse af, at urolige børn ofte oplever positive egenskaber ved at sidde på en bevægelig pude. Det styrker koncentrationen så barnet kan sætte mere fokus på de ting der ligger lige foran.

siddepuden styrker selvfølgelig også børns rygmuskler helt på højde med voksne.

Hvilke modeller?

Vi har her fundet nogle udvalgte modeller i denne lille test, så har du noget af sammenligne med. Vælg ud fra dit behov og ikke pris hvor du ikke nødvendigvis vil få glæde af den helt billige, helt ligesom den helt dyre måske er overkill i forhold til dit brug.

Abilica Soft Balance – God at sidde på

En ganske fin pude Fra Abilica på 35 cm. i diameter der kan bruges både til at stå, sidde eller ligge på(Abilica Big Balance kommer med en diameter på 45 og pris på 485 kr.).

Puden kommer i blød plast og fyldt med luft der gør den velegnet både til koordinationstræning og balanceøvelser. Prismæssigt er den ikke billig i forhold til så mange andre modeller, men du får en bedre kvalitet i materiale der giver en længere holdbarhed, hvilket du som regel betaler det mere for.

Til træning er den velegnet til at lave øvelser både stående og liggende, der er fordelagtigt til genoptræning og styrkelse af balancen. Overfladen er glat på den ene side og kommer med små knopper på den anden, der som bonus giver massage af dine fødder.

Abilica Soft Step – Perfekt til at alt træning

En noget dyrere model der kommer i en stor størrelse som kan byde på den hårdere fysiske udfordring end begynder niveauet som genoptræning ligger på, er denne Abilica Soft Step balancepude. Den kan selvfølgelig også bruges til dig der skal genoptræne musklerne i led eller knæ efter operation eller skade, hvor balancetræning er den vigtige del til at styrke de små muskler.

Puden der kan bruges på begge sider byder dig på muligheden for at træne styrke, stabilitet, udholdenhed, koordination, bevægelighed og kropskontrol. Her kan du kombinerer den sammen med andet motionsudstyr til hjemmebrug som sjippetov og måske nogle kettlebells.

En forholdsvis dyr skridsikker pude i stor størrelse med 55 cm. i diameter, der dog giver dig mulighed for at opnå en rigtig god træning.

Bosu Pro – Populær til allround træning

Boso Pro er en populær balance træner der blandt andet bruges til pilates og andet. Du kan nemlig både sidde, ligge, gå, løbe, steppe, hoppe, hinke, sjippe eller jogge på en Bosu Pro balancepude. Den er ikke billig men er til gengæld det gode og sjove alternativ til vippebræt, stepbænk eller kan bruges som en mini trampolin.

Du kan bruge Bosu puden til den hårde fysiske og anderledes træning, eller kan bruges som det gode redskab til genoptræning hvor balance og koordination er hovedformålet.

Puden kommer i en god holdbar kvalitet der kan give dig høj intensiv træning eller den rolige hvor kroppens skal udfordres stille og roligt med funktionel træning.

Dynair Kids siddepude til børn

Hvis du har et uroligt barn der ikke kan sidde stille på en stol, kan denne siddepude fyldt med luft være det gode ergonomiske valg til skole og hjemmet.

Din dreng eller pige vil få en levende oplevelse af at sidde på en pude der bevæger sig, helt ligesom den store træningsbold giver. Det gør nemlig at ryggen blive aktiveret til at opnå den korrekte siddestilling.

Der er ingen garanti for at dit barn bliver i stand til at være mere fokuseret af sidde på puden der kommer i 30x30 cm. størrelse.

Balancepude med skum

Hvis du skal genoptræne fod, knæ eller aflaste og styrke lænd og ryg, kan en balancepude med skum frem for luft, være ganske fordelagtig også. Perfekt som alternativ til et vippebræt eller andet, hvor et hævesænkebord og puden kan give dig en god træning mens du arbejder.

Perfekt til dynamisk træning da puden af skum helt ligesom luft, stiller krav til at dine muskler skal samarbejde og stabiliserer kroppen. Det kan godt lige kræve lidt tid at komme i gang med at stå på den når du samtidig skal arbejde, men du vil hurtigt opdage positive resultater når du skal stemple ud for dagens arbejde.

4.8/5 (56 Reviews)